Goedele Liekens [695]

Vermogen € 4 248 764
Gekend als Goedele Liekens
Activiteit
Inplanting
Huidige positie 695


Goedele Liekens kwam voor het eerst in de publieke schijnwerper op 9 mei 1986, toen ze verkozen werd tot Miss België. Een echte doorbraak volgde met de opstart van de commerciële zender VTM in 1989, waar Liekens een contract kreeg. In het begin leerden we Goedele Liekens dan ook kennen als presentatrice van humoristische programma’s zoals ‘Wie ben ik?’ en ‘Meer moet dat niet zijn’. Met al een diploma Psychologie op zak, studeerde Liekens tussen haar mediaopdrachten door verder in de Familiale en Seksuologische Wetenschappen. Deze opgedane kennis zag je soms doorsijpelen in de programma’s die ze daaropvolgend presenteerde. Zo was er het radioprogramma ‘De Lieve Lust’ op Studio Brussel en ‘Vanavond niet schat’ op Kanaal 2.

In de loop der jaren volgden verschillende praatprogramma’s zoals ‘Goedele’, ‘Goedele Nu’ en ‘Goedele op Dinsdag’, debatprogramma ‘Recht van Antwoord’ en de documentairereeks ‘Sterke Vrouwen’. Het mag duidelijk zijn dat haar naam uitgroeide tot haar merk. Als quizmaster leidde Goedele Liekens zowel de Vlaamse als de Nederlandse versie van de Britse quiz ‘The Weakest Link’ (De Zwaktste Schakel) en bracht ze ons ‘Slimmer dan een kind van 10′. Samen met nog enkele televisiecollega’s stond Goedele Liekens aan de wieg van de Vlaamse Televisie Academie.

Een aantal van de programma’s waarin Goedele een leidende rol had, werden geproduceerd door haar eigen productiehuis Jok Foe. Dit bedrijf richtte ze in 2001 op, samen met haar toenmalige man Chris Cockmartin. Dit productiehuis bracht ons ook ‘De Planckaerts’, Zonnekinderen, ‘De Wellness Kliniek’ en ‘De Trouw die ik (niet) wou’. In 2007 werd Jok Foe gedeeltelijk overgenomen door Sanoma Belgium en verkreeg het een exclusiviteitscontract met SBS Belgium. Dit werd echter allemaal stop gezet in 2008, wat ook het einde van Jok Foe inleidde.

De afgelopen jaren situeert het succes van Goedele Liekens zich vooral in het buitenland. Niet enkel haar vrijwilligerswerk als Goodwill Ambassador bij de Verenigde Naties maakte haar bekend buiten België, ook op televisievlak zet ze in het buitenland stevige stappen. Op de Nederlandse televisie startte ze reeds in 1995 met het programma ‘Over seks gesproken’ en de videoreeks ‘Seks, je lust en je leven’. Sinds 2014 heeft ze echter een contract van twee jaar lopen bij RTL Nederland. Ze wordt vaak als praatgast uitgenodigd bij RTL Late Night, presenteerde ‘Divorce Hotel’ en ‘De Dokters’ en is samen met Nicolette Kluijver het gezicht van ‘Sex Academy’. Ook in ‘De Allerslechtste Echtgenoot’ en Jeuk kan je Goedele aan het werk zien op de Nederlandse televisie. In Groot-Brittannië maakte Goedele Liekens haar opwachting op Channel 4 in de documentaire ‘Sex in Class’. Dit bracht in het ganse land zoveel positieve commentaar over Goedele en haar aanpak, dat nieuwe plannen in Groot-Brittannië welig tieren.

De naam ‘Goedele Liekens’ doet uiteraard niet enkel een belletje rinkelen op televisioneel vlak, ook in de gedrukte pers laat ze zich optekenen. Eerst schreef ze columns voor verschillende bladen, waaronder Playboy, maar op 1 september 2008 lag de eerste editie van haar eigen tijdschrift ‘Goedele’ in de winkelrekken. Hiervoor was Goedele Liekens zowel reporter als (eind)redacteur. Dit magazine verdween weer in 2011 maar maakte een jaar later onder de naam GDL een doorstart. Ondanks een oplage van enkele tienduizenden exemplaren, hield ook GDL in 2013 op te bestaan wegens te weinig draagvlak. Haar boeken doen het uit commercieel oogpunt iets beter. Zo verkocht Liekens al meer dan 60.000 exemplaren van ‘Haar Penisboek’ en ‘Het Vaginaboek’ en werden de rechten van deze boeken zelfs gekocht door uitgeverijen in Servië en Duitsland. Ook haar andere boeken zoals ‘Sterke Vrouwen’, ‘SOS Seks’, ‘Haar Orgasmeboek’ en ‘Superseks in 10 stappen’ verkopen vlotjes. Ondanks de tegenslagen die ze gekend heeft, staat Goedele Liekens dus nog steeds overeind in de mediawereld.