Rob Heyvaert [101]

Vermogen € 280 119 000
Gekend als Capco
Activiteit Beheer vermogen
Inplanting New York
Huidige positie 101


De nu 52-jarige Rob Heyvaert is ongetwijfeld het prototype van de succesvolle start-up, zijn tijd ver vooruit. Met zijn bedrijf Capco was hij één van de eersten om zich te storten in de lucratieve markt van de bankeninformatica. Hij week daarbij direct uit naar de Verenigde Staten. Maar de groei van zijn bedrijf ging mee met de ups en downs van de wereldeconomie. Hij maakte er niet enkel vrienden mee. “Rob Heyvaert, stichter van Capco, is wellicht de enige persoon die verhoudingsgewijs flink verdient aan de verkoop van Capco. Het management krijgt dan weer bonussen. Privé-beleggers likken hun wonden.” zo schreef de krant De Standaard in 2006. “Privé-beleggers reageren ontstemd op de geplande verkoop van Capco aan Symphony Technology Group (STG). Ze verliezen 85 % van hun initiële investering, terwijl ze samen met vooraanstaande financiële beleggers dachten een goudader aangeboord te hebben. Volgens personen vertrouwd met de situatie komt alleen de stichter Rob Heyvaert zonder financiële kleerscheuren uit het verhaal.”

“Was het daar en dan gestopt, dan was ik ook alles kwijt geweest.” zo zegt Heyvaert daarover later. “Natuurlijk begrijp ik hun ongenoegen. Maar er was nu eenmaal een wereldwijde crash, 95 procent van de start-ups ging overkop. En het heet niet voor niets risicokapitaal. In die periode had ik alles aan de kapstok kunnen hangen, mea culpa slaan en iedereen gelijk geven. Maar ik voelde dat het project bij Capco niet over was. And I wanted to prove them wrong.”

Dat laatste deed hij ook wanneer de Amerikaanse reus FIS in 2010 Symphony overnam. Heyvaert kwam aan het hoofd van een departement met 29.000 mensen en een omzet van 2,8 miljard.

In 2015 stapte hij op als CEO van Capco. In zijn afscheidsmail aan de werknemers van Capco citeerde hij Jacques Brel: “La difficulté ce n’est pas d’aller à Hong Kong, c’est de quitter Vilvorde “. Heyvaert maakte van New York zijn nieuwe thuisbasis. In één van de duurdere wijken kocht hij in Bond Street een penthouse op de achtste verdieping. Dat belet hem niet om zijn eigen kijk op rijkdom te hebben. En die rijkdom blijft geconcentreerd bij een steeds kleinere groep mensen. “Ik hoop dat ze dit artikel nooit vertalen in het Engels, maar ik ben voor een herverdeling, zo zegt hij in een interview in De Standaard. En dan spreek ik niet alleen als een rijke mens die pleit voor meer belasting, het moet veel ingrijpender. Het trickledowneffect, gepropageerd door Ronald Reagan en gretig overgenomen door conservatives and capitalists, dat is bullshit. Het werkt beter dan bepaalde andere systemen, maar het is niet duurzaam. “Kijk naar uw mindere en u zult getroost worden.” Dat is geen levensvisie, dat is geen wereldbeeld. Iemand – en dat zal dan toch een soort van government moeten zijn – zal tegen de Warren Buffetts moeten zeggen: we gaan 20 miljard van je herverdelen, omdat wij het zeggen. Er zijn slimmere mensen dan ik om dat in een langetermijnplanning te gieten. Ik zou het in elk geval steunen. En natuurlijk zeggen er nu: jij hebt toch zelf ook meer dan je op kunt? Dat is zo. Mijn manier om te herverdelen, en die is verre van voldoende, dat geef ik toe, is door zo’n 20 procent van mijn salaris te besteden aan liefdadigheid. En door er open over te praten zoals nu. Ik zet geld opzij voor projecten als het Hetrick-Martin Institute dat ijvert voor de gelijkberechtiging van holebi’s en transgenders in de samenleving. Onder meer door onderwijs aan te bieden waar jongeren die met vragen zitten over hun seksuele geaardheid, terecht kunnen.”

In maart 2022 nam de bankreus JP Morgan de Ierse fintech Global Shares over in een deal die een waarde van had van 730 miljoen dollar of 665 miljoen euro. Dat was meteen een van de grootste exits door een Ierse fintech. Rob Heyvaert beheerde met zijn investeringsfonds Motive Partners 40 procent van de Ierse software voor aandelenplanning. Motive Partners nam in 2018, met de steun van het Ireland Strategic Investment Fund, voor 25 miljoen dollar een belang van 40 procent in Global Shares. Die investering waardeerde het bedrijf toen op 62,5 miljoen dollar. Die inzet is dus vertienvoudigd waarop Heyvaert met Motive Partners om en bij 250 miljoen dollar incasseerde.