Familie Van Waeyenberge [153]

Piet Van Waeyenberge

Vermogen € 176 711 000
Gekend als De Eik
Activiteit Trading en food broker
Inplanting Dilbeek
Tendens Stijgend
Huidige positie 153


Piet Van Waeyenberge is het boegbeeld van de financiële holding De Eik en van de Vlaamse businessclub De Warande tegenover het Brusselse Warandepark aan de Wetstraat. Hij was ooit bestuurder bij Fortis en steunde Maurice Lippens actief in zijn plannen om Fortis uit te bouwen tot een wereldspeler van formaat. Toen Lippens echter te veel risico’s begon te nemen bij de overname van ABN Amro nam Van Waeyenberge afstand van hem. Van Waeyenberge wilde de aankoopprijs heronderhandeld zien, maar werd niet gesteund. Later gaven de feiten hem gelijk. Wat niet kon verhinderen dat de familie in het Fortis-debacle tientallen miljoenen euro verloor.

Piet Van Waeyenberge geniet een reputatie van onkreukbaarheid in het Belgische zakenleven. De familie Van Waeyenberge bouwde haar imperium uit op twee activiteiten: trading en food broker. De tradingactiviteiten van de groep centraliseerde zich in het bedrijf Ecoval. Trading houdt in dat de groep wereldwijd in bulk voedingsproducten aankoopt van producenten en terug verkoopt met een lichte winstmarge aan afnemers. Het kan daarbij gaan om onder meer melkpoeder, granen of vetten. Food broker zijn is in essentie dezelfde activiteit, alleen gaat het nu om eindproducten en niet om grondstoffen. In juli 2012 maakte de familie bekend de zuivelhandel Ecoval te verkopen aan Louis Dreyfus, een van ’s werelds grootste voedselhandelaars.

Van Waeyenberge was ook jarenlang actief als Vlaams ondernemer in Brussel. Zo was hij een steunpilaar van het Vlaams Economisch Verbond in Brussel. Hij profileerde zich ook als een cultureel ondernemer, zo lag hij mee aan de basis lag van de overname van het prestigieuze gebouw van de vroegere nationale omroep aan het Flageyplein. Hij verzamelde daarvoor een heus netwerk van financiers rondom zich.

2017 is een keerpunt voor de dan 77-jarige Piet Van Waeyenberge. Dat jaar neemt de hele raad van bestuur van Maison de la Radio Flagey ontslag met Piet Van Waeyenberghe op kop. Nu het gebouw is overgenomen door de families Moortgat en Bonnet ontbindt het netwerk van Van Waeyenberghe zich. Opmerkelijk is dat het hoofdzakelijk gaat om een generatie die terug treedt. En een nieuwe generatie dient zich aan. Onder de ontslagnemende bestuurders van Flagey een rits namen die klinken als een klok: Piet Van Waeyenberghe zelf, Manfred Loeb, oudgediende van de groep Tractebel, machinefabrikant Lucien Beauduin, vastgoedspecialist Guy Borgerhoff, oude financiële krokodil Etienne Davignon, verzekeraar Mark Leysen, Christophe Desimpel, de groep Lhoist, Francis De Nolf van de Roularta-familie, Soudal-eigenaar Vic Swerts, Isabelle Vlerick, Luc Tayard de Borms, sterke man bij de Koning Boudewijnstichting en Gunhilde Van Gorp, eigenaar van Ravago.

In 2019 wordt de 41-jarige Titia Van Waeyenberge benoemd tot onafhankelijk bestuurder van de grootste Belgische retailbank BNP Paribas Fortis. Dat is op zijn minst merkwaardig. In 2008 was haar vader de grootste criticaster van het Belgisch bankenbeleid. Zijn dochter Titia werd in 2018 voorzitter van de familiale investerings- en patrimoniumholding De Eik. Ze is econome van opleiding en deed ervaring op als investeringsanalist en -manager, onder meer bij de zakenbank Merrill Lynch in Londen. Ze is al twaalf jaar getrouwd met Michael Lavrysen, een topman van het Belgische kantoor van het Angelsaksische investeringsfonds CVC. De familie Van Waeyenberge zelf is met Titia aan haar derde generatie toe. Die is goed voor een dertigtal leden, verspreid over acht familietakken. De dertig neven en nichten van de derde generatie vonden elkaar in een informele club, de Bruistablet, waar ze samen over de toekomst en hun eventuele rol in het familieconcern nadenken. De vierde generatie zal goed zijn voor een 60-tal familieleden-aandeelhouders.