Familie Van Geet [63]

Jan Van Geet

Vermogen € 535 985 034
Gekend als VGP
Activiteit Bouw en verhuur industrieel vastgoed
Inplanting Tsjechië
Tendens Stijgend
Huidige positie 63


Jan Van Geet is geboren in Dendermonde in 1971 als zoon van de bekende bedrijfsrevisor Hugo Van Geet. In 1993 ging hij van start bij luierproducent Ontex van de familie Van Malderen in Buggenhout. Een jaar later verhuisde hij naar Tsjechië, waar Ontex een nieuwe fabriek opende. ‘Het was pionierswerk, want er was amper iets. Een goede leerschool. Toen Ontex eind 1999 centraliseerde, besloot ik het bedrijf te verlaten. Onafhankelijkheid is voor mij een must. In 2000 startte ik dan op eigen benen in het vastgoed. Het begin was moeilijk, maar het lukte. Zoals nu blijkt’, zo vertelt Van Geet. VGP is de creatie van Van Geet.

Het bedrijf heeft zich gespecialiseerd in de bouw van semi-industrieel vastgoed in Tsjechië en andere Oost-Europese landen. Het bedrijf koopt grond, zet daar gebouwen op, zoekt huurders en ontvangt de huurinkomsten. In 2014 verkocht VGP 58 logistieke panden in Tsjechië, goed voor 523 miljoen euro. Met de opbrengst wil VGP meer investeren in de Duitse markt, zo klonk het toen, en dat deed het bedrijf ook. Om u een idee te geven, in de eerste zes maanden van 2020 boekte VGP een nettowinst van 196,9 miljoen euro. Dat resultaat werd positief beïnvloed door het aangaan van een nieuwe 50:50 joint venture met Allianz Real Estate met betrekking tot VGP Park München. De totale waarde van de portefeuille van VGP is gestegen tot 3,23 miljard euro. VGP investeerde in de toekomstige pijplijn met 1,17 miljoen m² nieuw aangekochte grond en nog eens 1,97 miljoen m² vastgelegd onder voorbehoud van vergunningen.

In 2002 werd Bart Van Malderen een belangrijke vennoot van VGP. Van Malderen controleert nu 47 procent van de groep, Van Geet 12 procent. In 2007 werd VGP geïntroduceerd op de beurs van Brussel. ‘Veel beleggers denken dat VGP een vastgoedbevak is, maar we zijn in essentie een bouwbedrijf ’, zo vertelt Van Geet aan Trends. Momenteel bezitten we een grote hoeveelheid gronden. Daarop zetten we gebouwen die we verhuren en in portefeuille houden. Het unieke kenmerk is dat we, in tegenstelling tot projectontwikkelaars, de panden die we hebben gebouwd niet verkopen, maar in portefeuille houden. De meerwaarde komt onze aandeelhouders ten goede.’

De steun van de familie Van Malderen voor VGP is niet verwonderlijk. Beide families komen voort uit Buggenhoutse landbouwersfamilies. Vader Hugo Van Geet was ook de revisor van Ontex, opgericht door de vader van Bart Van Malderen. Jan Van Geet houdt net als zijn vader van het platteland. Hij houdt paarden op zijn vaders boerderij in Crevant in Frankrijk. Zelf woont hij in Tsjechië. Hij trouwde met een Tsjechische dierenarts en heeft twee dochters. In 2020 is Jan Van Geet gestart met de opbouw van de VGP Foundation. Jaarlijks gaat hij 2 % van de winst van zijn beursgenoteerde industriële bouwpromotor VGP in de stichting pompen. De Foundation moet actief worden op een drietal terreinen, kinderarmoede, bedreigde biotopen en Europees cultureel erfgoed.

Met de oorlog in Oekraïne in 2022 verloor Jan Van Geet 1,2 miljard euro aan beurswaarde en meteen ook zijn statuut van miljardair.