Jan Vereecke en Jan Van Esbroeck [437]

Jan Vereecke

Vermogen € 47 541 000
Gekend als Jan Vereecke en Jan Van Esbroeck
Activiteit Antwerps Sportpaleis
Inplanting Antwerpen
Huidige positie 437


Jan Vereecke en Jan Van Esbroeck leerden elkaar kennen wanneer ze beiden TEW studeerden. Van Esbroeck was voorbestemd om zijn vader op te volgen bij diens familiebedrijf, de Zitmeubelfabriek St-Jozef in Aarschot. Maar tijdens zijn eerste licentie kwam hij als voorzitter van Unifac, de overkoepelende studentenvereniging van Ufsia, op het idee om iets te doen met klassieke muziek voor studenten. Samen met Jan Vereecke, de zoon van de directeur van een muziekschool en zelf een niet-onbegenadigd pianist, werkte hij die plannen verder uit. Omdat het project vele malen het budget van Unifac te boven ging, organiseerden ze het op eigen risico. Die eerste editie in oktober 1985, met Toots Thielemans en Thijs van Leer op de affiche, lokte 13.500 toeschouwers. Vereecke hing meteen zijn baan bij Procter & Gamble aan de wilgen en begon voltijds met de organisatie van evenementen.

Jan en Jan zouden misschien nooit meer dan goede evenementorganisatoren zijn geworden, als in 1996 de nv Sportpaleis niet failliet was gegaan. Door mismanagement werd de zestig jaar oude hal het jaar voor het faillissement slechts 22 dagen verhuurd. De Jannen en het provinciebestuur brachten een bod van 7,36 miljoen euro uit en haalden het Sportpaleis binnen. De provincie kreeg de volle eigendom: ze liet een schuldvordering van 3,45 miljoen euro vallen en bracht 1,51 miljoen vers geld in. In ruil voor het vruchtgebruik voor dertig jaar telde Antwerpen Sportpaleis Beheer 2,41 miljoen euro neer, plus de belofte om 12,39 miljoen te investeren in veiligheid en comfort.

Vereecke en Van Esbroeck onderscheidden zich in het organisatorenwereldje door de aandacht die ze besteedden aan marketingonderzoek om te peilen naar de wensen van het publiek. Het leverde hen in 1997 de titel op van Marketeer van het Jaar. De Proms stonden daarbij als totaalconcept centraal.

De twee vennoten hebben een los-vaste werkverdeling. Het puur artistieke zit voor het leeuwendeel bij Vereecke, de ticketingafdeling en het beheer van het Sportpaleis zijn voor rekening van Van Esbroeck. De echt belangrijke beslissingen nemen ze samen. Zo’n belangrijke beslissing was bijvoorbeeld de overname van de Ethias Arena in Hasselt op 1 januari 2012. De Jannen willen 12 miljoen euro investeren om ‘het grootste evenementencomplex van de Benelux’ te verbouwen en eindelijk rendabel te maken. Andere grote zalen die de Sportpaleisgroep in zijn portefeuille heeft, zijn Vorst Nationaal, het Capitole in Gent en de Lotto Arena in Antwerpen.

In april 2019 werd bekend dat beide Jannen hun exploitatievennootschap Antwerpen Sportpaleis hebben verkocht aan het entertainmentconcern Live Nation, organisator van onder meer Rock Werchter.  Herman Schueremans, vertegenwoordiger van Live Nation in België, was al bestuurder bij de groep.