De 17 officiële fiscale schurkenstaten

De Europese Ministers van Financiën hebben hun finale goedkeuring gegeven aan een lijst van 17 landen die weigeren mee te werken aan internationale inspanningen om belastingontwijking en – ontduiking tegen te gaan. Daarnaast is er een lijst opgesteld van 47 ‘niet-coöperatieve jurisdicties’ die zich bereid tonen om mee te werken maar hun beleid voorlopig nog niet helemaal op orde hebben. Er staan geen EU-lidstaten op de ‘zwarte’ en ‘grijze’ lijst, die jaarlijks geëvalueerd zullen worden. De lijst stuit nu al op kritiek.



Hier gaan we dan. Waar zit uw geld nog echt anoniem? Hier dus: Amerikaans Samoa, Bahrein, Barbados, Granada, Guam, Zuid Korea, Macau, Marshall Eilanden, Mongolië, Namibië, Palau, Panama, Saint Lucia, Samoa, Trinidad en Tobago, Tunesië en de Verenigde Arabische Emiraten. Een aantal Britse overzeese gebieden staan niet meer op de zwarte lijst. Het gaat dan onder meer om de Kaaiman Eilanden en Bermuda.

Een aantal parlementsleden hebben alvast nu al kritiek op de lijst. Ze stellen dat die een politiek karakter heeft. Verschillende staten binnen de VS hebben hun eigen offshore industrie terwijl Europese landen als Nederland en Ierland verschillende vluchtroutes herbergen.