De 592 miljoen euro dividenden van Fernand Huts

Fernand Huts, bekend havenondernemer en kunstmecenas, is zijn pensioen aan het voorbereiden. De voorbije drie boekjaren heeft de Katoen Natie Group, de Luxemburgse topholding in handen van het gezin Huts, in totaal 592 miljoen euro bruto dividenden uitgekeerd: 181 miljoen in 2015, 171 miljoen in 2014 en 240 miljoen in 2013. Gevraagd om enige toelichting bij dit merkwaardig hoge dividendbeleid geeft Katoen Natie geen commentaar. Zoals een Nederlandse investeringsspecialist ooit zei: “een beetje vent betaalt een stevig dividend”. Fernand Huts moet dan wel een heel stevige vent zijn. Het brengt zijn vermogen alvast op 1,516 miljard euro, goed voor de plaats van 9de Rijkste Belg in onze ranglijst.



Katoen Natie, goed voor een eigen vermogen van 1,3 miljard euro, is een havenbedrijf dat zich diversifieerde in goederenbehandeling. Vorig jaar kocht het bedrijf voor 516 miljoen euro 100 procent van het afvalverwerkend bedrijf Indaver dat in datzelfde jaar ook getroffen werd door een zware brand.

De groep Katoen Natie haalde in 2015 een groepsomzet van 1,391 miljard euro. Het jaar daarvoor bleef die omzet met 999 miljoen euro net onder het miljard. De bedrijfswinst bedroeg 184 miljoen euro, goed voor een operationele cash flow (bedrijfswinst plus afschrijvingen) van 334 miljoen euro. De netto winst bedroeg 95 miljoen euro voor de groep. Katoen Natie verklaart de sterke cijfers door een verstandig beleid waarbij zowel de activiteiten als de afzetmarkten sterk zijn gediversifieerd. Voor dit jaar verwacht het bedrijf cijfers in dezelfde orde van grootte. Over het dividend voor 2016 is nog niets bekend.