Ahold eet Delhaize op

Royal ADRoyal Ahold Delhaize luidt de nieuwe naam van de gefuseerde Nederlands-Belgische distributiegroep. Nu de Amerikaanse overheid de deal heeft goedgekeurd, is de fusie officieel rond. Alhoewel, overname is hier een beter woord dan fusie. Binnen de nieuwe groep staat Ahold voor 61 procent, Delhaize voor 39 procent. Zo goed als alle Belgen zijn verdwenen uit het topmanagement. In de naam komt Delhaize letterlijk als laatste te staan. Wat decennia doorging als de “Belgische families” die Delhaize zogezegd verankerden, zijn met de stille trom verdwenen. België is een beslissingscentrum armer en enkele renteniers rijker.



Al vanaf het begin midden de 19de eeuw kijkt de distributiegroep Delhaize aan tegen een familiaal versnipperd aandeelhouderschap. Het echtpaar Jean-Jacques Delhaize-Ponsaert heeft 11 kinderen waarvan zes zonen en één dochter, Célina, actief zullen worden in het bedrijf. Célina huwt met Jules Vieujant. Het is de familie Vieujant die de sterkste lijn zaal uitzetten in het management van Delhaize. Denise Vieujant, achterkleindochter van Jules, huwt met Guy Beckers. Pierre-Olivier Beckers, zoon van Guy, wordt de laatste topman van Delhaize die rechtstreekse banden heeft met de stichtende families.

Delhaize geschiedenis
Van links naar rechts: Jules Delhaize, Jules Vieujant en Edouard Delhaize. Op de achtergrond de hoofdzetel van Delhaize in Sint-Jans-Molenbeek.

De nazaten van de Delhaize kroost bleven allen min of meer aandeelhouder van het bedrijf. Hun juiste gewicht of aanwezigheid is echter altijd een toegedekt geheim gebleven in de Franstalige kringen van de haute finance. Dat de Nederlanders de beste kruideniers zijn, is al langer geweten. De groep Ahold keek dan ook al langer gretig toe op Delhaize. Maar nog in 2006 kon Pierre-Olivier Beckers er persoonlijk voor zorgen dat het feest met de Hollanders niet doorging. Nochtans was de deal die toen op tafel lag veel gunstiger voor de Belgen. Het beslissingscentrum van de groep zou naar Brussel verhuizen en de sleutelpositie van CEO zou naar de Belgen gaan. Medestanders van Beckers beweren dat de Hollanders “arrogant” waren. “Une vraie attitude de conquistador.” Tegenstanders zeggen dat het ego van Beckers in de weg zat. “Er was geen klik tussen hem en Ahold.” Ook latere pogingen van Ahold werden door Beckers ten grave gedragen, zo schrijft de krant De Tijd. Velen bekritiseren de houding van de vorige CEO en zijn strategische keuzes. Anderen zijn milder en spreken over een intentieproces.

Eind 2013 verdween Beckers van het toneel en met hem blijkbaar ook alle andere familiale belangen. De weg voor Ahold lag open. De hoofdzetel van de nieuwe groep ligt in Zaandam.