Amerikaanse Beaulieu tak wil faillissement vermijden

Beaulieu Group LLC, het vroegere Beaulieu of America, heeft bescherming gevraagd van zijn schuldeisers onder het zogenaamde Chapter 11 concordaat in de Verenigde Staten. Beaulieu Group is nog gedeeltelijk in handen van Mieke De Clerck, de oudste dochter van wijlen Roger De Clerck, en haar ex-echtgenoot Carl Bouckaert. Beiden hebben al enige afstand genomen van het bedrijf. Voor de gelijknamige Belgische groep Beaulieu komt het nieuws uit de VS ongelegen. Beaulieu werkt onder leiding van Francis De Clerck, broer van Mieke, aan een perceptie opkuis operatie. Beaulieu was er dan ook snel bij om te benadrukken dat het Amerikaanse bedrijf los staat van de Belgische gelijknamige groep.



Carl Bouckaert

Beaulieu of America werd opgericht in 1978. Het Amerikaanse bedrijf was één van de grote ambities van Beaulieu-stichter Roger De Clerck. Hij wou van zijn bedrijf het grootste tapijtenbedrijf wereldwijd maken. Hij slaagde er in in de VS op nummer drie te komen. Beaulieu of America kwam in handen van zijn oudste dochter Mieke De Clerck maar vooral van haar echtgenoot Carl Bouckaert. Die ging meer en meer een eigen koers varen, los van de familie in België. Wanneer Roger De Clerck zijn imperium verdeelde onder zijn kinderen, kreeg Carl Bouckaert de vrije hand in de VS.

De agressieve overnamestrategie van Bouckaert in de VS leverde echter niet het verhoopte resultaat op. In 2002 kapseisde de overname van de tapijtendistributeur LD Brinkman. Beaulieu of America bleef achter met een berg bankschulden. Het bedrijf ging van kwaad naar erger. Net als het huwelijk van Mieke De Clerck en Carl Bouckaert dat op de klippen liep. Die laatste ging zich meer en meer terugplooien op zijn hobby: het kweken van springpaarden. Bouckaert is één van de belangrijkste paardeneigenaars in de VS. In 2013 ging de eerste versie van het festival Tomorrowland in de VS door op zijn landgoed.

In 2007 werd Beaulieu of America veroordeeld wegens fiscale fraude in de VS. Beide aandeelhouders De Clerck en Bouckaert mochten vijf jaar lang geen directeur meer zijn. CEO Ralph Boe greep de macht. Maar Beaulieu bleef achteruit boeren. De omzet halveerde meer, van één miljard dollar tot 440 miljoen dollar of een kleine 6 procent van de Amerikaanse markt. Er werd gezocht naar een overnemer, maar die bleef uit. Beaulieu Group had het imago oubollig te zijn. Nu volgt dus het concordaat. Beaulieu Group zegt dat het werkt aan een herstructurering en dat het goede hoop heeft uit de crisis te raken. De schulden van de groep zouden oplopen tot 500 miljoen dollar.