Aramco, de beursoperatie van de eeuw

Terwijl in het parlement wordt gekissebist over mank lopende diplomaten, verdringen topbankiers uit de hele wereld zich in de Saoudische hoofdstad Riaydh. Inzet: de beursgang van Aramco, de Saoudi-Arabische staatsmaatschappij die olie oppompt en verkoopt. Aramco weegt tussen 400 en 2.000 miljard dollar. 2.000 miljard dollar dat is vijf keer het jaarlijks bruto binnenlands product (BBP) van België, drie keer de beurskapitalisatie van Apple of 11 keer die van biergigant AB-Inbev. Daar kan een mens zich al eens in verslikken.



Geld. Dat is zowat het enige wat het archaïsche koninkrijk Saoudi-Arabië overeind houdt. Maar dan wel veel geld. Jarenlang hebben alle grote wereldstaten hun kop in het woestijnzand gestoken en gekeken naar de aardolie. Daarbij blind blijvend voor de maatschappelijke mistoestanden die zich afspeelden op dat woestijnzand. De Verenigde Staten als eerste. Aramco is trouwens de afkorting van Arabian American Oil Company.

Aramco werd in 1980 genationaliseerd door de Arabieren. Het bedrijf pompt dagelijks 10 miljoen vaten ruwe aardolie op en houdt zich daarbij aan de regel “30,70,90”. Aramco staat voor 30 % van het Saoudi-Arabische BBP, voor 70 % van de overheidsinkomsten en voor 90 % van de export van het land. Vijf procent van het bedrijf moet volgend jaar worden aangeboden aan particuliere investeerders. Die vragen zich nu al af hoe transparant Aramco daarbij zal worden. Zal het bedrijf zich blijven inschakelen in de politieke prijszetting van de aardolieprijs? Of zullen er nieuwe principes worden gehanteerd?

De beursgang is het werk van de 32-jarige kroonprins Mohammed Ben Salmane, de huidige sterke man van het regime en de jongste minister van defensie wereldwijd. Die kreeg de voorbije jaren af te rekenen met de fors lagere olieprijs onder meer als gevolg van de komst van Amerikaans schaliegas op de markt. De beursoperatie met Aramco kan Salmane 20 tot 400 miljard dollar opbrengen. Hij wil dat geld gebruiken om de economie van Saoudi-Arabië tegen 2030 sterk te diversifiëren, lees, minder afhankelijk maken van aardolie. Dat is niet alleen financieel economisch maar ook geopolitiek één van de belangrijkste operaties van de 21ste eeuw.