BBI kruist de degens met voetbalwereld

De Bijzondere Belastingsinspectie eist in totaal 5,2 miljoen euro van vier Belgische voetbalclubs: Westerlo, Cercle Brugge, Zulte Waregem en KV Mechelen. Volgens de BBI gaat het om niet betaalde belastingen op de inkomsten uit televisierechten in de periode 2008-2012. De vier clubs, die allen verdedigd worden door advocaat Michel Maus, beroepen zich op een rondschrijven van de belastingstop dat hen zou vrijstellen. Maar de BBI verwerpt hun redenering. De zaak komt deze week voor de belastingsrechtbanken.



KV Mechelen zou zo’n 900.000 euro moeten ophoesten, Cercle Brugge 1,5 miljoen, Westerlo 1,4 miljoen euro en Zulte Waregem 1,2 miljoen euro, zo schrijft de Tijd. In de bewuste periode waren de vier clubs nog allen vzw’s. Volgens een circulaire van de top van de belastingsadministratie moesten ze slechts belastingen betalen op 15 % van die inkomsten. Maar de BBI van Brugge verwerpt die stelling. Het zijn de makers van de tv-reportages die die vrijstelling genieten, niet de clubs. BBI-directeur Karel Anthonissen klaagde openlijk het gelobby aan van de voetbalbond bij de belastingstop.

De clubs, met uitzondering van Mechelen, hebben ondertussen de vzw-structuur gewijzigd in een vennootschapsstructuur. Dat heeft ook te maken met hun eigendomsstructuur. Zulte-Wargem is nu in handen van ondernemer Tony Beeuwsaert terwijl Cercle Brugge via Monaco eigendom is van de Russische miljardair Dmitry Rybolovlev. Westerlo liep dan weer een overname door Vic Swerts mis.