Belgische en Duitse stamcelspecialisten gaan samen

Het Belgisch-Nederlandse biotech bedrijf Pluriomics Belgium, gevestigd in Charleroi, fuseert met zijn Duitse concurrent Axiogenesis. Beide bedrijven zijn top specialisten in de ontwikkeling van technologie inzake menselijke cardiovasculaire stamcellen. Pluriomics haalde enkele maanden terug het nieuws nadat ze er in waren geslaagd stamcellen van een menselijk hart in te planten op een chip. Deze innovatie vervangt dierproeven bij de ontwikkeling van nieuwe cardiovasculaire geneesmiddelen. Om en bij 20 farma multinationals maken er al gebruik van. Verschillende biotech bedrijven werken ter zake aan nieuwe technieken. De fusie van het bedrijf uit Gosselies met haar concurrent uit Keulen is een belangrijke stap in de consolidatie van de kleine maar erg kapitaalintensieve markt van menselijke stamceltechnologie.



Concreet wordt Axiogenesis een dochter van Pluriomics en worden de aandeelhouders van Axiogenesis aandeelhouder van Pluriomics. Pluriomics haalde al meer dan 8 miljoen euro kapitaal op en telt onder meer het Waals Gewest en de Federale Participatiemaatschappij als aandeelhouder. Axiogenesis werkt onder meer met Duits en Chinees kapitaal. Door de operatie trekt Pluriomics zijn kapitaal op van 8,4 naar 20,6 miljoen euro.

Pluriomics is een spin  off van de universiteit van Leiden. De vestiging in Gosselies nabij Charleroi huisvest alle productiecapaciteit van het bedrijf. Een deel onderzoek gebeurt nog in Leiden. Concurrenten van de nieuwe combinatie zijn onder meer het Britse Axol Bioscience en het Amerikaanse CDI Bioscience.