Bob Verbeeck aast op OHL

Sportondernemer Bob Verbeeck en zijn bedrijf Golazo azen op de Leuvense voetbalploeg OHL (Oud Heverlee Leuven). Verbeeck verzamelde vier lokale ondernemers om samen met hen een tegenbod uit te brengen op de club en hem zo uit Chinese handen te houden. Zijn bekendste medestander is Jean-Baptiste Claes, oud wielrennen en stichter van de kledingketen JBC die nu wordt gerund door zijn zoon en dochter. De belangrijkste speler in het spel is de stad Leuven. Die beheert een openstaande en direct opvraagbare lening van 10 miljoen euro aan OHL.



Enkele weken terug werd bekend dat de Chinese makelaar Lizhang exclusieve overnamegesprekken voerde met OHL. Dat stuitte op zowel ongeloof als onbegrip in Leuven. Een aantal initiatieven voor lokale verankering werden op gang getrokken. Nu opent de krant de Tijd met het initiatief van vijf ondernemers die een tegenbod formuleren. Belangrijkste onder hen is ongetwijfeld Bob Verbeeck, met Golazo organisator van 300 sportevenementen en manager van belangrijke sportvedetten. Voetbal is nieuw voor Golazo. Bob Verbeeck is in het gezelschap van Jean-Baptiste Claes, Bart De Smet, topman van de verzekeraar Ageas, Walter Vangoidsenhoven, een Leuvense ondernemer in horeca en vastgoed, en Michel Vanstallen, voorzitter van de zorggroep Dorian uit Dilbeek. Bart De Smet investeerde vroeger al in OHL, een investering waarover hij nog steeds in dispuut is met de club.

OHL is zelf is nog tot 30 juni exclusief gebonden aan de gesprekken met de Chinese partner. Die laatste liep echter enkele dagen terug een koude douche op wanneer een afspraak met de stad Leuven door die laatste koudweg werd afgezegd. De Chinezen vertrokken daarop boos uit Leuven. Leuven, bij monde van CD&V schepen voor Financiën Carl Devlies, beheert een lening van 10 miljoen euro aan OHL die direct opvraagbaar is. Devlies staat in het dossier onder druk van lokale politici zoals Lorin Parys, N-VA lijsttrekker in Leuven bij de lokale verkiezingen in 2018. Een andere speler is Michel Francken, broer van N-VA staatssecretaris Theo Francken. Michel Francken verkocht vorig jaar zijn bedrijf Sportizon aan Bob Verbeeck.