Brussel betaalt 136 miljoen euro voor mediagronden

De nieuwe zetel van de RTBf.

Het Brussels gewest is nu officieel eigenaar geworden van de 20 hectare gronden in Schaarbeek die moeten worden uitgebouwd tot het nieuwe “Mediapark” of nog, Cité des Médias. Het gewest kocht de gronden van de openbare omroepen VRT en RTBf. Kostprijs: 136 miljoen euro. Op het terrein komen nu de nieuwe bedrijfsgebouwen van de openbare omroepen, samen met 2.500 residientiële logies en een gemengd dienstenaanbod.



De koopakte werd officieel ondertekend door  de Brusselse minister-president Rudi Vervoort (PS), minister van Financiën Guy Vanhengel (Open Vld), RTBf administrateur-generaal Jean-Paul Philippot, en VRT CEO Paul Lembrechts.

Het nieuwe VRT gebouw

De nieuwe mediagebouwen nemen 8 van de 20 hectare in beslag. Het wordt een complex geheel waarbij het Brussels gewest samen gaat met de gemeente Schaarbeek. Het project omvat onder meer ook de bouw van twee scholen en kindercrèches. Bedoeling is dat de site ook een industrieel cluster effect heeft. Er moeten 5.000 mensen werken. Niet onbelangrijk. Ook de aansluiting van de E40 vanuit Leuven moet worden verwerkt in de uittekening van het Mediapark. Tegen 2020 zou het park operationeel moeten zijn, met in eerste instantie de constructie van de gebouwen van de openbare omroepen.