Cigrang en Euronav: instappen aan de laagste prijs

Marc Saverys

De Antwerpse reder Christian Cigrang heeft in alle discretie een belang opgebouwd van 5,15 procent in de rederij Euronav van de familie Saverys. De aandelenaankopen gebeurden via Châteauban, een Luxemburgse holding die deel uitmaakt van de groep CLdN. Aan de huidige aandelenkoers is dat pakket net geen 60 miljoen euro waard. De familie Cigrang wordt daarmee de op twee na grootste aandeelhouder van Euronav. Marc Saverys en zijn zus Virginie Saverys controleren respectievelijk 10,7 en 5,9 procent van de rederij. Zoals was te verwachten heeft Cigrang nog geen commentaar gegeven bij zijn jongste investering.



De laatste jaarrekening van Châteauban leert dat de Cigrangs al in maart 2017 een eerste pakket Euronav-aandelen kochten, zo zegt de Tijd. Het ging om bijna 7,8 miljoen aandelen voor een bedrag van 57,7 miljoen euro. Maar omdat dat eerste pakket beneden de laagste aanmeldingsdrempel van 5 procent bleef, hoefde de participatie niet publiek te worden gemaakt. Intussen moet dat wel, omdat het aantal aandelen steeg tot bijna 8,2 miljoen. Cigrang vewerft de participatie op een moment dat de koers van het aandeel meer dan gehalveerd is als gevolg van de crisis binnen de olietankersector. De groep CLdN is onder meer actief in het transport van voertuigen en grondstoffen en de exploitatie van haventerminals.

De families Cigrang en Saverys zijn de belangrijkste scheepvaartfamilies van ons land en hebben historische banden. De Cigrangs stonden destijds mee aan de wieg van drogebulkrederij Bocimar, wat staat voor BOel CIgrang MARitime. De familie Cigrang stapte later uit, terwijl de Saverysen (nazaten van Bernard Boel, stichter van de scheepswerf in Temse) de leiding van Bocimar overnamen onder de koepel van CMB.