Cigrang incasseert 103 mln euro verlies op verkoop bulk schepen

Christian Cigrang

De Antwerpse havenondernemer Christian Cigrang heeft bijna al zijn bulk schepen verkocht. Hij doet dat op een moment dat de markt van maritiem transport van stortgoederen nog steeds door een diep dal gaat. De 14 schepen zijn dan ook onder de boekwaarde verkocht wat resulteert in een verlies van 103 miljoen euro. Het vermogen van de familie Cigrang valt daardoor terug van 1,2 miljard euro op 996 miljoen euro. Cigrang verliest daarmee zijn statuut van miljardair. Hij zakt van de 19de naar de 23ste plaats.



De familie Cigrang heeft zijn belangen ondergebracht in Luxemburgse holdings onder de naam CLdN. De holding CLdN Vrac werd daarbij eind vorig jaar zwaar geherstructureerd met de verkoop van alle bulk schepen in Europa en Singapore. Ook 3 schepen die nog in constructie zijn, werden verkocht, net als een aantal tankschepen die ingeschreven zijn in Azië. CLdN Vrac incasseert daarbij een verlies van 103 miljoen euro.

Blijkbaar gaat Cigrang zich nu volledig toeleggen op het ferrytransport. Ook opvallend daarbij is dat al zijn havengebonden infrastructuur weggehaald is onder de Luxemburgse holding CLdN Armateurs en nu terug te vinden is bij CLdN Lignes. Die laatste boekte vorig jaar een winst van 23 miljoen euro. CLdN Armateurs kijkt aan tegen een verlies van 15 miljoen dollar. De haventerminal in het Britse Dartford is ook verkocht. Die terminal lag al enkele jaren stil. Bij het bedrijf kon geen commentaar worden verkregen. Ook bij de haven van Zeebrugge, waar Cigrang een belangrijk investeringsprogramma afwerkt, was er niet onmiddellijk commentaar te krijgen.