Creg ziet geen graten in onafhankelijkheid Frank Donck

Frank Donck

De Creg, voluit Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas, ziet geen belangenvermening in de positie van Frank Donck, onafhankelijk bestuurder bij energieleverancier Elia. De positie van Donck werd in vraag gesteld nadat hij via zijn investeringsmaatschappij 3D het ingenieursbureau Pauwels Consulting had overgenomen. Pauwels is een belangrijke toeleverancier van Elia. Ook in twee andere dossiers ziet het controleorgaan Creg geen graten.



Het onderzoek naar Donck werd in mei geopend. Naast het dossier Pauwels was er ook de vaststelling dat 3D een aandeelhouder is van Ackermans & van Haaren (AvH). Het baggerbedrijf Deme, belangrijke dochter van AvH, is dan weer zeer actief in de bouw van windmolenparken op zee. In dat dossier heeft Donck zich teruggetrokken wanneer Elia moest beslissen om 400 miljoen euro te investeren in het zogenaamde “stopcontact op zee”. Ook inzake een sponsoringdossier van Elia aan de Vlerick Business School, waar Donck bestuurder is, zijn geen fouten gebeurd.

Het advies van de Creg moet nog formeel door Elia worden bevestigd, maar volgens de krant L’Echo zou dat geen probleem zijn.