Du Bois en Duchâtelet beurswinnaars (Colruyt en Van Malderen verliezers)

Marc du Bois (links) in het gezelschap van Pierrot, logo van Spa, en PS-voorzitter Elio di Rupo. (Foto: E. di Rupo)

Marc du Bois zag zijn vermogen, dankzij de spuitwatergroep Spa, vorig jaar 264 miljoen euro aandikken tot 678 miljoen euro. Roland Duchâtelet van zijn kant won 258 miljoen euro om te landen op 1.612 miljoen euro. Met dank aan de beurs van Brussel en haar beleggers. Die duwden de koersen van respectievelijk Spadel en Melexis fors hoger. Er zijn ook verliezers. De distributeursfamilie Colruyt gaat er 284 miljoen euro op achteruit tot 3,3 miljard. Bart Van Malderen verloor met zijn vastgoedbedrijf VPG 239 miljoen euro tot 546 miljoen euro. We berekenden voor u winst en verlies van de Rijkste Belgen op de Brusselse beurs en zetten een en ander op een rijtje.



In het eerste semester van 2016 kon Marc du Bois met zijn waterbedrijf de beste cijfers ooit voorleggen. Dat kon ondermeer dankzij de overname van de Bulgaarse concurrent Devin. Spa investeert ook 12,5 miljoen euro in productie uitbreiding van fruitfrisdranken. Roland Duchâtelet van zijn kant heeft met de productie van onder meer autosensoren al jaren de wind in de rug. In zijn zog stijgt ook het CEO-echtpaar Françoise Chombar en Rudi Dewinter.

Gisteren hadden we het al over het indrukwekkende verlies van de Rijkste Belgische families en AB Inbev. Bart Van Malderen en de familie Boone van speculoosfabrikant Lotus moesten de grote groeicijfers van 2016 loslaten en gingen er in 2017 fors op achteruit. De familie Boone verloor er zelfs net haar miljardairsstatus bij om te landen op 999,8 miljoen euro. Bart Van Malderen van zijn kant zag de bui hangen en verkocht massaal VPG-aandelen. De familie Colruyt ziet de winstmarges van haar distributiebedrijf onder toenemende druk staan. De familie d’Ieteren kan voorlopig nog niet genieten van haar diversificatiepolitiek.

Winnaars

Marc du Bois (Spadel): + 264 miljoen euro

Roland Duchâtelet: + 258 miljoen euro

Françoise Chombar-Dewinter: + 258 miljoen euro

Familie Bert (Kinepolis): + 173 miljoen euro

Families Ackermans & van Haaren (AvH): + 143 miljoen euro

Pierre Van der Mersch (Brederode): + 125 miljoen euro

Hein Deprez (Greenyards): + 117 miljoen euro

Verliezers

Familie Colruyt: – 284 miljoen euro

Bart Van Malderen (VPG): – 239 miljoen euro

Familie Boone (Lotus Bakeries): – 182 miljoen euro

Jan Van Geet (VPG): – 132 miljoen euro

Familie Roland d’Ieteren: – 79 miljoen euro