Duitse ZF overschaduwt Punch en Dumarey

PunchDe groep Punch Motive International, hoofdzakelijk actief als producent van transmissiekasten voor personenwagens, kon zijn omzet vorig fors optrekken van 243 naar 361 miljoen euro. Maar ook het verlies liep op en wel van 8 tot 25 miljoen euro. Punch Motive, in handen van de ondernemer Guido Dumarey, heeft één grote klant, de Duitse groep ZF die transmissiekasten levert aan onder meer BMW en Audi. Die heeft bij Punch lagere prijzen bedongen. Het bedrijf wil dit opvangen door een verdubbeling van de productie.



ZF heeft lang gediscussieerd met Punch over die nieuwe prijzen. Die hebben een impact op zowel 2014 als 2015. Punch reageert nu door de productiecapaciteit van de versnellingsautomaat 8HP te verdubbelen van 200.000 naar 400.00 stuks. Daarvoor moet wel zwaar worden geïnvesteerd. Over 2015 kijkt Punch aan tegen een bedrijfsverlies van 17 miljoen euro tegenover een verlies van 8 miljoen in 2014. De operationele cash flow bleef positief ten belope van 14 miljoen euro.

Er werken bij Punch nog meer dan 1.000 mensen waarvan 761 arbeiders. De versnellingsbakken worden hoofdzakelijk geproduceerd in Straatsburg, Frankrijk. De gebouwen en terreinen werden geherwaardeerd ten belope van 38 miljoen euro. Begin dit jaar greep Dumarey naast de overname van een assemblagefabriek van de groep Holden in Australië. De Belgische vestiging Punch Metal Hamont werd vorig jaar verkocht aan het management.