Eddy Merckx wint financieel potje armworstelen met Prudhomme

“2019, dat is de 50ste verjaardag van de eerste overwinning van Eddy, maar ook de 100ste verjaardag van de eerste gele trui.” zo zei ASO sterke man Christian Prudhomme bij de aankondiging van het feit dat de Ronde van Frankrijk in 2019 in Brussel zal vertrekken. Het zou een feest worden. Maar dat was buiten de waard gerekend, zijnde Eddy Merckx zelf. Die had letterlijk nog wat rekeningen te vereffenen met ASO, de organisator van de Ronde. De gewezen kampioen dreigde er meteen ook mee op het feest afwezig te blijven. Nu blijken die plooien glad gestreken. En dat moest ook wel. Op 16 januari worden de Brusselse plannen voorgesteld tijdens een persconferentie. En Eddy mag daarbij niet ontbreken.



Het dispuut tussen Merckx en ASO gaat terug naar de organisatie van de rondes van Qatar en Oman. Merckx voelde zich daarbij financieel benadeeld. Het dispuut eindigde in advocatenkantoren. En Merckx speelde het spel hard. Zonder akkoord geen Merckx in Brussel in 2019. En die truuk werkte. “Er moeten nu enkel nog wat details worden geregeld tussen advocaten.” zegt Merckx aan L’Echo. De wielerkampioen geeft ook toe dat hij moeilijk afwezig kon blijven op het event. Ook de politieke druk was groot.

Burgemeester Philippe Close (PS), zijn schepen van Sport Alain Courtois (MR) en minister-president Rudi Vervoort (PS), allen willen ze met Merckx op de foto. Op de persconferentie zou Merckx verschijnen in… zijn gele trui. De start van de 106de Ronde van Frankrijk in Brussel is vastgelegd op 6 en 7 juli 2019. Er is een tijdrit voorzien naast een rit van 170 kilometer met vertrek en aankomst in Brussel.