Edenred Belgium trekt kapitaal fors op

De Franse groep Edenred trekt het kapitaal van haar Belgisch filiaal Edenred Belgium op met 28 miljoen euro tot 36 miljoen euro. De kapitaalverhoging komt er op een belangrijk moment voor de Franse groep. Edenred is na Sodexho de tweede belangrijkste uitgever van ecocheques in België. Precies die ecocheques wil de federale overheid nu afschaffen en vervangen door cash geld. Hoeveel Edenred verdient aan de Belgische ecocheques is niet bekend. Maar duidelijk is wel dat alle winst terugvloeit naar Frankrijk.



Edenred Belgium overkoepelt een aantal belangrijke filialen van de Franse groep. Het is niet duidelijk wat de operationele bijdrage is van de activiteit van de ecocheques. Edenred maakt daarover geen details bekend. In 2015 bedroeg de bedrijfswinst 12 miljoen euro tegenover 80 miljoen euro inkomsten uit dividenden. De voorbije vijf jaar keerde Edenred Belgium 291 miljoen euro bruto dividend uit aan de Franse moedermaatschappij.

Ecocheques zijn financiële incentives voor werknemers. Ze zijn vrijgesteld van sociale bijdragen. Er wordt momenteel zwaar gelobbyd om de ecocheques te laten verder leven. De uitgevende bedrijven zien er een mooie cash flow in. Die wordt ondersteund door het feit dat alle niet gebruikte cheques pure winst zijn voor de uitgevers. Tegenstanders van het systeem wijzen onder meer op de administratieve overlast van de cheques en het feit dat ze niet meer gebruikt worden met het doel dat oorspronkelijk voor ogen werd gehouden, het stimuleren van de handel in duurzame producten. De ecocheques werden geïntroduceerd in 2009.