Er komen nog Publifins

Wie in Wallonië een bedrijf wil oprichten of uitbouwen kan ‘genieten’ van meer dan 250 financiële steunmaatregelen, subsidies dus. Meer dan 200 daarvan worden beslist door het Waals gewest of Waalse provincies. De overige zijn voor een groot deel Europees of federaal. Doorheen die 200 steunmaatregelen lopen bijna ontelbaar vele ‘organen’ die allen beslissingsmacht hebben en min of meer bevolkt zijn met politieke zetbazen. Wallonië moet dringend zijn bedrijfsstructuren privatiseren. Nieuwe Publifins zijn onvermijdelijk.



B2Start is er het meest recente voorbeeld van. Opgericht op 20 januari 2017 door het Waals gewest via Sowalfin (voluit: La Société Wallone de financement et de garantie des petites et moyennes entreprises) en Nivelinvest (voluit: Société d’investissement et de financement du Brabant Wallon). Kapitaal: 9,3 miljoen euro. Doel: kmo’s in Waals-Brabant financieren. Wie het bedrijfsleven in het zuiden van het land volgt, weet het. Bij elke kleine en grote beweging komt het Waals gewest, lees de politieke wereld, op één of andere manier om de hoek kijken.

Op MIDAS (Aides publiques en Région wallonne) zijn ze mooi gerangschikt: SRIW, Sowecsom, Siaw, Sowaspace, Sowafinal, Sofipole, Celigar, Finapac, Sowalfin, Socamut, Sofinex, Novalia, PFI, PTP, RPR, Amure, Op-In, First … Het is slechts een greep uit de programma’s die benoemd zijn. Het is een standpunt dat zo versleten is als een oud tapijt: politici moeten een omgeving creëren waarbinnen ondernemen mogelijk is, zelf moeten ze zich ver weg houden van inmenging in bedrijven, banken en vastgoedprojecten. Dossiers zoals Publifin bewijzen dat politici nog steeds graag hun voeten vegen aan zo’n oud tapijt. Voor prestige en jammer genoeg soms ook voor persoonlijk gewin.