Familie Colruyt stapt in wetenschappelijke “kakmachine”

De vennootschap Microbial Resources Management (MRM) Technologies, een hele mondvol, trekt zijn kapitaal op met 1,5 miljoen euro tot 18 miljoen euro. De familie Colruyt wordt via Korys Management bestuurder van het bedrijf. MRM bestudeert het menselijk spijsverteringsstelsel in labo-omstandigheden. Het eerste labo-model van de wetenschappers achter MRM inspireerde de kunstenaar Wim Delvoye tot het maken van zijn veelbesproken “kakmachine”.



Prodigest heet het bedrijf dat als spin-off van de Gentse universiteit de aanzet vormt voor MRM. Het bedrijf werd mee op de sporen gezet door de Gentse hoogleraar microbiologie Willy Verstraete. Prodigest heeft technologie ontwikkeld waarmee het menselijk spijsverteringsstelsel in een laboratorium kan worden nagebootst. De technologie wordt gebruik door voedings- en farmabedrijven. Zij kunnen op die manier testen hoe snel een voedings- of geneesmiddel verteerd wordt. Wim Delvoye liep korte tijd stage in het bedrijf en deed er de inspiratie op voor zijn “kakmachine”.

Eind vorig jaar werd Prodigest ingebracht in de holding MRM tegen een waardering van 16,5 miljoen euro. Bedoeling is dat MRM extern groeikapitaal aantrekt. Colruyt is de eerste die instapt. “De holding is een eerste stap op weg naar verdere uitbreiding”, zei mede aandeelhouder Sam Possemiers op dat moment tegen de krant De Standaard. De waardering zelf noemde hij “weinig relevant”, omdat het bedrijf in volle ontwikkeling is.