Familie Mestdagh mikt op Docks Bruxsel

De Waalse distributeursfamilie Mestdagh, gekend van onder meer de keten Carrefour Market, trekt het kapitaal van Equilis op van 1 naar 13 miljoen euro. Equilis is zowel eigenaar als beheerder van commercieel vastgoed. Als belangrijkste project tekent Equilis voor de ontwikkeling van het winkelcentrum Docks Bruxsel in de Brusselse kanaalzone aan de Van Praetbrug. Het centrum is nu al bijna een half jaar open en zou zijn verwachtingen inlossen. Er wordt gezocht naar kopers voor het complex. Mestdagh wil Docks gebruiken als hefboom voor de ontwikkeling van Equilis als vastgoedbedrijf.



De meningen over Docks Bruxsel lopen nogal uiteen. Bedoeling was van het geheel van 49.000 m² een ‘Urban Chic’ belevingscentrum te maken. De verhuur van het geheel verliep vlot met zowel ‘cruciale huurders’ zoals Zara, Mango, Massimo Dutti, Pull&Bear, Mediamarkt, H&M en Match naast nieuwe spelers zoals Michael Kors, Liu Jo, Superdry, Guess, River Woods, IKKS en Maison Scotch. Er zijn ook een 20-tal restaurants en een bioscoopcomplex. Sommige bezoekers zien het ‘Urban Chic’ imago wel, anderen noemen Docks gewoon een zoveelste winkelcentrum.

In eerste instantie mikte Docks op jaarlijks 5 miljoen bezoekers, maar dat zouden er in het eerste jaar al 7 tot 8 miljoen kunnen zijn volgens Equilis. Andere waarnemers zijn dan weer een stuk sceptischer en zien de toekomst een stuk minder rooskleurig in. Op termijn zal Docks ook af te rekenen krijgen met de concurrentie van het nieuwe project op de Heyzel en/of Uplace in Machelen. De aandeelhouders van Docks investeerden 120 miljoen euro in het project en zouden mikken op een verkoopopbrengst van maar liefst 300 miljoen euro. Equilis is voor gelijke delen in handen van Carl Mestdagh en zijn neven Eric en John.