Familie Pycke: de wegen gaan uiteen

Inex MelkWerner Pycke heeft afscheid genomen van zijn zussen Daisy en Catherine. Hij stapt uit de familiale zuivelgroep Inex. Bij de boedelscheiding neemt Werner Pycke de waterproductie mee van Top Bronnen in Brakel. Beide zussen gaan verder met de zuivelactiviteiten. In een korte reactie bevestigt Daisy Davignon de scheiding van de familiale belangen. “Het gaat om een volgende stap in de evolutie van de familiale groep’, aldus Daisy Davignon.



De zuivelgroep Inex uit Bavegem werd in de jaren ’80 van de vorige eeuw uit de grond gestampt door Herman Pycke. Hij overleed in 2003 op 66-jarige leeftijd en werd opgevolgd door zijn drie kinderen. Maar tussen de zussen en de broer boterde het niet echt goed. Het is nu dus gekomen tot een minnelijke scheiding. Werner Pycke neemt daarbij de activiteit mee van Top Bronnen uit Brakel. Top Bronnen werd in 1986 overgenomen door Inex. In 1997 volgde de overname van Koningsbronnen, eveneens uit Brakel. Het bedrijf beschikt in Brakel over een vijftal afvullijnen voor water en limonades. De activiteit werd ondergebracht in de nieuwe NV Top Bronnen Holding.

De zussen Daisy en Catherine gaan verder met de zuivelactviteiten van Inex. De groep produceert en commercialiseert een volledig gamma zuivelproducten van melk, over boter tot desserts. In 2013 was die activiteit goed voor een omzet van 132 miljoen euro.

De kinderen van Herman Pycke huwden allen met telgen uit industriële en financiële families. Werner Pycke is gehuwd met Françoise Santens, telg van de gelijknamige Oudenaardse textielfamilie. Daisy Pycke stapte in het huwelijksbootje met Vincent Davignon, zoon van burggraaf Etienne Davignon, de vroegere topman en de Generale Maatschappij en zowat het symbool van de aristocratische financiële families in het traditionele België. Catherine Pycke tenslotte huwde Christophe Gilain, zakenpartner van Thomas Spitaels in de groep TPF. Catherine heeft ook het operationeel beleid van Inex in handen.

Die familiale banden zorgden enkele jaren terug ook voor forse moeilijkheden. De familie Santens was industrieel verwant met de familie Vanwynsberghe binnen de tapijtenproducent Mc Three. In 2010 startte de fiscus een onderzoek naar de handel en wandel van Lucien Vanwysnberghe. Dat onderzoek deinde al snel uit tot de ‘aangrenzende’ families Santens en Pycke. Deze laatste bereikte ultiem een schikking waarbij het 12 miljoen euro betaalde. In de lijst der Rijkste Belgen worden de twee familietakken Pycke nu apart opgenomen.