Families Delhaize aan de kassa gevraagd !

Delhaize AholdDe kogel is door het grootwarenhuis. De Nederlandse groep Ahold, bekend van Albert Heijn, neemt de Belgische distributiegroep Delhaize over. De acht familiale aandeelhouders zien hun vermogen stijgen van 161 naar om en bij 186 miljoen euro per familie, indien tenminste het overnamebedrag klopt zoals het is gelekt in de Nederlandse pers: 96 euro per aandeel. In theorie komen de families daarmee op de 80ste plaats in de lijst van de Rijkste Belgen, maar de kans is klein dat we ze daar ooit terugvinden.



Timing is doorgaans van groot belang bij grote financiële transacties. De Nederlanders van Ahold hebben alvast het moment van hun slag goed gekozen. De traditionele familiale aandeelhouders van Delhaize zijn verdwenen uit de raad van bestuur en meteen ook uit het operationeel beleid van de groep. Delhaize zelf worstelt met de juiste positionering op de markt en kijkt aan tegen een aantal sluitingen van Belgische vestigingen. Maar toch lopen ook hier schijn en werkelijkheid door elkaar. Beide groepen halen hun grootste omzet in de Verenigde Staten. En volgens analisten presteert Delhaize daar beter dan Ahold.

Volgens Nederlandse persberichten waardeert de operatie het Delhaize-aandeel tegen 96 euro. Rabobank heeft het over 100 euro. Traditioneel werd verondersteld dat de families gezamenlijk 20 procent aanhielden van Delhaize. Ondanks transparantieverplichtingen werden daar nooit details over bekend gemaakt. Recent zei één van de vertegenwoordigers van de families dat hun aandeel zeker niet moest worden overdreven en zich beperkte tot 15 procent. Meteen werd daarin door kenners een signaal gezien dat de families zich hadden teruggetrokken en eieren voor hun geld kozen.

Nu staan ze voor de keuze: verkopen aan Ahold of ingaan op de ruil van aandelen die wellicht 60/40 zal bedragen in het voordeel van Ahold. Sommige analisten zien nog ruimte voor groei in het nieuwe aandeel, dus ook dat kan meespelen.

Het aandeelhouderschap van de families is al enkele generaties ver en dus ook relatief versnipperd. Geen enkele van hen lijkt nog grote industriële of financiële ambities te hebben. Het ziet er dus naar uit dat België opnieuw enkele renteniers rijker is.