Forse groei voor Eric Everard en Artexis

Eric Everard

De beurzengroep Artexis, die onder meer Flanders Expo in Gent exploiteeert, zag zijn omzet vorig boekjaar (per eind juni 2017) groeien van 116 naar 161 miljoen euro. De cash flow stijgt van 16 naar 29 miljoen euro en de nettowinst van 1 naar 7 miljoen euro. Artexis keert voor het eerst een dividend uit van 3,2 miljoen euro. De groeicijfers vloeien voor een groot deel voort uit de overname van de Nederlandse groep Evenementenhal en volgen op de uitkoop door Eric Everard van de Gewestelijke Investeringsmaatschappij van Brussel (GIMB). Everard en zijn echtgenote controleren nu 100 % van Artexis.



Artexis exploiteert enerzijds beurshallen en organiseert anderzijds zelf beurzen. De groep is sterk aanwezig in West- en Noord-Europa. Het voorbije boekjaar nam de groep nog drie beurzen over waarvan 2 in Nederland en 1 in Engeland. De overname van Evenementenhal, goed voor 3 hallen en een 80-tal events, duwt de omzet 30 miljoen euro hoger maar brengt ook 26 miljoen euro extra aan goodwill op de balans van het bedrijf. Goodwill is de meerwaarde die Artexis betaalde bovenop de boekwaarde van Evenementenhal. Die goodwill moet in de toekomst worden afgeschreven en drukt dus het resultaat.

Artexis keert een dividend uit van 3,2 miljoen euro. Op zich is dat merkwaardig. De GIMB was jarenlang aandeelhouder van Artexis en realiseerde een aantal opeenvolgende kapitaalverhogingen en –verlagingen. Volgens GIMB-topman en Artexis-bestuurder Serge Vilain was deze opmerkelijke techniek noodzakelijk onder meer omdat Artexis geen dividend kon uitkeren. Everard kocht de GIMB uit en betaalt daarvoor elk jaar 5 miljoen euro en dat gedurende 5 jaar. De eerste schijf werd terugbetaald met een kapitaalvermindering bij Artexis zelf. Everard herschikte zijn belang in Artexis in de holding Everex.