Francis Van Eekhout start nieuwe cementfabriek op

Francis Van EeckhoutDe West-Vlaamse ondernemer Francis Van Eeckhout, die de controle kocht over de beursgenoteerde producent van ramen en deuren Deceuninck, investeert 55 miljoen euro in de bouw van een nieuwe cementfabriek in de Gentse haven. Daarmee keert hij terug naar zijn roots. In de zomer van 2011 verkocht hij samen met zijn broer het familiaal cementbedrijf dat zijn grootvader opstartte aan de Ierse groep CRH. Van Eeckhout was daar niet gelukkig mee. Voor hem kwam de verkoop te vroeg. “Intern zaten we niet op dezelfde lijn. Ja, we hebben gecasht en dan ben je opeens rijk. Maar geld is slechts handelswaar, die amper iets opbrengt.” zo zei hij daarover. Hij grijpt nu een tweede kans.



“Als alles goed verloopt, beginnen we eind dit jaar te bouwen en zijn we in 2018 operationeel”, zegt Van Eeckhout in de krant De Tijd. “Een milieuvergunning en bouwaanvraag zijn ingediend. We willen met geavanceerde technologie 5 tot 10 procent goedkoper produceren dan de andere, grotere spelers in de sector en vooral de nadruk leggen op kwaliteit, soepele dienstverlening en CO2-arme uitstoot. Een deel van onze doelgroep zijn middelgrote of familiale ondernemingen, die liever afnemen van een kleinere, gespecialiseerde producent dan van grote, anonieme mastodonten.”

De nieuwe productielijn, met een maximale capaciteit van 700.000 ton per jaar, komt aan het Kluizendok, op enkele honderden meters van de plek waar hij negen jaar geleden een cementfabriek uit de grond stampte die hij in 2011 verkocht aan de Ierse bouwmaterialenreus CRH. De nieuwe fabriek moet een omzet halen van 70 miljoen euro en 45 mensen te werk stellen. Van Eeckhout blijft ook actief als CEO van Deceuninck.