Geen kwijting voor ontslagen top Merit Capital

De Antwerpse vermogensbeheerder Merit Capital, waar onder meer liberaal kopstuk Karel De Gucht bestuurder is, boekte vorig jaar een verlies van 1,4 miljoen euro. In 2015 bedroeg dat verlies nog 3 miljoen euro. Opmerkelijk is dat Merit Capital haar gewezen CEO Eric Thoelen en haar gewezen financieel directeur Gert Dillen geen kwijting verleent. Dat gebeurt in afwachting van de afronding van een onderzoek “naar het respecteren van onze corporate governance en compliance verplichtingen in de komende maanden.” zo leert het jaarverslag.



Merit Capital kijkt ondertussen aan tegen een overgedragen verlies van 11 miljoen euro, een hele rits juridische geschillen en de uitdaging een operationele ommekeer te bewerkstelligen. Het bedrijf wil in 2018 break even draaien. Een klant eist 2,65 miljoen euro terug wegens beweerde verkeerde beleggingen. Er een geschil over de vroegere overname van het handelsfonds van het West-Vlaamse Horatius Vermogensbeheer. Merit heeft tot slot een provisie van 0,2 miljoen aangelegd voor de verkoop van zijn Luxemburgse tak aan Valor Capital van de ondernemer Frank Bamelis, wiens rusthuisimperium Senior Assist in financiële moeilijkheden verkeert.

Merit Capital huisvest nogal wat liberale aandeelhouders en bestuurders. Daarbij onder meerde Antwerpse paardenarts Leo De Backer, de vader van staatssecretaris Philippe De Backer, Gilles Büchmann en Bart Turtelboom, de broer van gewezen minister Annemie Turtelboom. Grootste aandeelhouder van de groep is de Nederlandse miljonair en paardenliefhebber Jan Tops.