Gratis drankje (ééntje) van Michael O’Leary (nadat hij de Grand Natonial wint)

Ryanair eigenaar Michael O’Leary vloog gisterenavond met één van zijn vluchten terug van Liverpool naar Dublin. Volledig tegen zijn gewoonte in bood hij zijn medepassagiers op het ‘low cost carrier’ vliegtuig een gratis drankje aan. Aanleiding? Het feit dat ze een half uur moesten wachten op de laatste passagier: Davy Russell. Die had diezelfde dag in Liverpool de Grand National steeple chase gewonnen op Tiger Roll, een paard uit de stal van O’Leary. In Engeland en ver daarbuiten is de Grand National de meest prestigieuze steeple chase. O’Leary voegde er meteen aan toe dat elke passagier slechts één gratis drankje kreeg op de vlucht van 43 minuten.



De Boeing 737 FR 447 moest een half uur wachten op de winnende jockey. Met zijn gratis drankje verbrak O’Leary een al lang lopende gewoonte van Ryaniar om niets gratis aan te bieden. “Ik ga dit hier persoonlijk betalen.” zei hij er bij. Een drankje aan boord van Ryanair kost 5 Britse pond. Met 180 passagiers kan de vlucht dus 900 pond extra gekost hebben aan O’Leary. De overwinning in de 7 kilometer lange Grand National leverde hem echter meer dan 500.000 pond op. Zijn belang in Ryanair is 700 miljoen pond waard. Het is de tweede keer dat een paard van O’Leary triomfeert in de Grand National.

In zijn paarden business is O’Leary blijkbaar even hard als in zijn vliegtuig business. In de herfst van 2016 trok hij 60 paarden terug uit zijn stallen en weg van zijn trainer Willie Mullins. Die laatste bevestigde dat de breuk tussen beiden te maken had met het feit dat de trainer een hogere premie vroeg bij overwinningen van zijn paarden. In de periode 2015-2016 won Mullins 4,5 miljoen euro aan prijzengeld met paarden van O’Leary.