Herman Schueremans koopt fraudezaak af

De bekende 63-jarige festivalorganisator Herman Schueremans heeft een minnelijke schikking gesloten met het parket van Leuven. Op die manier ontsnapt Schueremans aan een vervolging wegens witwassen. De witwaszaak heeft betrekking op de Luxemburgse holding Art Deluxe Holding. Schueremans gebruikt die holding bij de verkoop van Rock Werchter aan de Amerikaanse festivalreus Clear Channel Entertainment, het huidige Live Nation. De fiscale inbreuken zelf waren verjaard, maar volgens het parket was er toch nog een witwasprobleem met 1,6 miljoen euro waarop Schueremans belasting had moeten betalen.



Het parket heeft het bestaan van het dossier bevestigd aan de krant de Tijd. Het onderzoek werd opgestart in 2010 na een melding door de antiwitwascel van een verdachte transactie. Na jaren onderzoek heeft het parket eind november vorig jaar Schueremans voorgesteld de strafvordering voor witwassen te laten vallen als hij een minnelijke schikking zou betalen. “Hij had meegewerkt aan het onderzoek en zelf stappen gezet om de fiscus te vergoeden”, zegt parketwoordvoerster Sarah Callewaert aan de krant. “Intussen is het voorstel tot minnelijke schikking betaald.”

De witwaszaak tegen Herman Schueremans heeft te maken met zijn vroegere aandeel in de podiumbouwer Stageco die hij samen beheerde met Herwig De Meyer. Die groep raakte eerder al verwikkeld in een fraudezaak. In 1999 werd het oude Stageco om belastingredenen verkocht aan een fraudeur uit Taiwan. Stageco zelf werd niet vervolgd voor de constructie, wel vier andere verdachten die in 2008 voor de Gentse strafrechter moesten verschijnen.