Herman Van Rompuy stroomlijnt inkomsten

Herman Van RompuyGewezen Europees president HermanVan Rompuy heeft samen met zijn echtgenote Geertrui Windels de gewone commanditaire vennootschap Haanegem opgericht. Haanegem moet in de eerste plaats instaan voor het opvangen van de inkomsten van Van Rompuy uit lezingen en publicaties. Maar ook het adviseren van overheden en bedrijven behoort tot de doelstellingen van de nieuwe vennootschap. Herman Van Rompuy was niet onmiddellijk bereikbaar voor commentaar.



Eind 2009 werd Van Rompuy verkozen tot voorzitter van de Raad van Europa, een functie die ook wordt omschreven als ‘president van Europa’. Daarbij zat hij alle vergaderingen voor van de Europese regeringsleiders. Voor zijn Europees mandaat bekleedde hij diverse hoge functies in de federale Belgische regering waaronder dat van premier. Hij werd onder meer bekend vanwege zijn strategie van de ‘rustige vastheid’. Tijdens zijn premierschap vroeg één van zijn kabinetsmedewerkers hem wat zijn strategie was op lange termijn, waarop hij antwoordde: “We gaan niets doen en we zijn daar zeer goed mee bezig.” Hij alludeerde daarmee op het feit dat de Belgische economie bepaald wordt door de economie van de ons omringende landen.

In 2015 werd de 68-jarige Van Rompuy, ook bekend voor zijn aanleg voor poëzie, door de koning benoemd tot graaf. Als Europees voorzitter verdiende Van Rompuy bruto 245.000 euro per jaar. Na belastingen en bijkomende premies was dat maandelijks goed voor meer dan 17.000 euro netto. Tot drie jaar na zijn mandaat krijgt hij nog een jaarlijkse afscheidspremie van om en bij de helft van dat loonbedrag. Ter vergelijking voor een Belgische premier zal dat netto maandloon, inclusief premies, op net geen 11.000 euro liggen.