Huwelijk Harry en Meghan goed voor 560 miljoen euro omzet

500 miljoen Britse pond of een slordige 560 miljoen euro. Dat is de geschatte economische meerwaarde van het huwelijk van de Britse prins Harry met de Amerikaanse actrice Meghan Markle. Harry, de vijfde in lijn voor de Britse troon, treedt op 19 mei dit jaar in Windsor in het huwelijk. Voor het huwelijk van zijn broer kroonprins William met Kate Middleton in 2011 zakten 350.000 bezoekers af naar het Verenigd Koninkrijk. Vraag is of Harry dit getal kan evenaren.



Het bureau Brand Finance schat de economische extra omzet door het event op 500 miljoen pond. 150 miljoen komt van mensen die voor het feest extra uitgaven doen in hotels en catering. 50 miljoen komt van uitgaven in souvenirs. 100 miljoen is de waarde van de gratis reclame die het huwelijk met zich brengt voor het VK. De nasleep van het huwelijk is nog eens goed voor 200 miljoen. De 33-jarige Harry is wellicht de meest populaire telg uit de Britse koninklijke familie. De drie jaar oudere Markle is vooral bekend van haar tv-werk in de VS.

Sedert de aankondiging van hun huwelijk zijn de winkeltjes in Windsor gevuld met prullaria en memorabilia. Het huwelijk is de eerste grote boost voor het VK na de Brexit. Voor dit (nieuwe) jaar verwachten de Britten 41 miljoen overzeese toeristen, goed voor een extra omzet van 27 miljard pond of gemiddeld 658 pond per toerist. Economisten zouden geen economisten zijn mochten er geen tegengestelde stemmen zijn. Volgens sommige economen zorgt het huwelijk eerder voor een achteruitgang dan voor een vooruitgang. Het event zou zorgen voor een breuklijn en het tijdelijk stilvallen van de economie en op die manier de groei vertragen.