Jan De Nul Group laat ‘s werelds krachtigste cutter te water

Vandaag liet Julie De Nul, dochter van Jan De Nul, de cutterzuiger Willem van Rubroeck te water op de scheepswerf Uljanik in Kroatië. De oplevering van het schip is voorzien in 2018.



Het schip heeft een lengte van 151,3 meter, een breedte van 36 meter en een vaarsnelheid tot 12 knopen. Met een totaal geïnstalleerd vermogen van 40.975 kW is dit schip de krachtigste cutterzuiger ter wereld. Het baggerschip beschikt over twee intrekbare schroeven met een vermogen van 6.000 kW, en drie baggerpompen met een vermogen van 25.500 kW, twee ervan geplaatst in de pompkamer en één in de cutterladder. Het schip heeft een cuttervermogen van 8.500 kW en is geschikt voor het baggeren van compact zand, klei en rotsen tot een diepte van 45 meter. Aan boord is een accommodatie voor 67 bemanningsleden voorzien.

Julie De Nul is als ‘executive officer’ bij de familiale baggeraar Jan De Nul, samen met haar broer, de gedoodverfde opvolger van haar vader Jan De Nul en oom Dirk De Nul. Ze hebben 7.500 mensen onder hun hoede.