Kompany moet Rode Duivels ook financieel vlot trekken

KompanyDe Rode Duivels kunnen Vincent Kompany niet alleen op het veld goed gebruiken maar ook in het directiekantoor van de Koninklijke Belgische Voetbalbond KBVB. Die laatste, onder aanvoering van Bart Verhaeghe en Mehdi Bayat, wil immers de premies van de Rode Duivels globaal met één miljoen euro afbouwen. De Rode Duivels zijn tegen, maar blijkbaar niet zo erg tegen. We doen het niet voor het geld, maar voor de eer, zo klinkt het hier en daar voorzichtig. Tous ensemble, dus. Vraag is of de zakenman in spé Vincent Kompany er ook zo over denkt. Hij moet immers in oktober, voor de matchen tegen Bosnië en Gibraltar, de financiële draad met de KBVB weer opnemen.



Afgelopen weekend zaten Bart Verhaeghe en Mehdi Bayat in het Crowne Plazahotel in Diegem aan tafel met de spelersraad van de Rode Duivels, die momenteel bestaat uit Thomas Vermaelen, Jan Vertonghen, Eden Hazard en Thibaut Courtois. Inzet vormen de overeenkomsten die in november 2013 werden getekend door ex-CEO Steven Martens. Die overeenkomsten lopen tot juli 2018, na het WK in Rusland. Al snel bleek dat die deal te duur was. Voor de premies in het EK in Frankrijk moest de Bond 4,1 miljoen euro ophoesten.

In het voorstel van Verhaeghe en Bayat wordt onder meer de bonus voor deelname aan het toernooi afgeschaft, die voor het EK nog 50.000 euro per man bedroeg. Verhaeghe en Bayat willen ook het deel van de toernooipremies van UEFA en FIFA dat naar de spelers gaat terugbrengen van 60 naar 50 procent. Matchpremies voor kwalificatiewedstrijden en toernooien blijven wel behouden: 8.000 euro bruto per zege, 4.500 euro voor een gelijkspel.

Vervolg dus in oktober. Met Vincent Kompany.