La Maison du Cygne moet op zoek naar nieuwe uitbater

De Brusselse rechtbank heeft het restaurant imperium van de broers Spyragelos en Sabahattin Beyaz failliet verklaard. De broers slaagden er in in no time 11 gereputeerde Brusselse restaurants op te kopen. En ze slaagden er meteen ook in opnieuw in no time de hele groep naar de afgrond te helpen. Hun meest prestigieuze activa was ongetwijfeld het restaurant La Maison du Cygne op de Brusselse grote markt. De curatoren moeten nu op zoek naar overnemers. Eén daarvan is de horeca ondernemer Yvan Roque. Die baat op de Brusselse Zavel onder meer de Brasserie des artistes uit en hij is directeur van de Brusselse Horeca Federatie.



Wie La Maison du Cygne bezoekt, ziet dat een koperen gedenkplaat er aan herinnert dat Karl Marx daar ooit verbleef. En dat de Belgische Werklieden Partij er werd opgericht. Nu lijkt het etablissement eerder inzet te zijn van financiële malversaties. Volgens de krant de Tijd zouden de broers Beyaz belangrijke fondsen hebben afgeleid naar Luxemburg. Tot hun imperium behoorden onder meer naast de Cygne ook nog twee horecazaken op de Grote Markt – Brasserie de L’ Ommegang en La Chaloupe d’Or – en andere bekende namen zoals Les Brasseries Georges, le Paon Royal, Le Vieux Pannenhuis en Le Pergola.

In de krant De Standaard zegt Yvan Roque dat het faillissement niet goed is voor het imago van de Brusselse horeca. De restaurants en brasseries in de hoofdstad hebben het al niet onder de markt na het autoluw maken van het centrum en de terreuraanslagen in 2016. ‘Het is belangrijk dat vlaggenschepen van de Brusselse restaurantsector niet verdwijnen.’ Roque werpt zich meteen al op als kandidaat-overnemer. Al wil hij nog niet kwijt welke restaurants hem interesseren. ‘Ik ben geïnteresseerd omdat ik geloof in Brussel.’