NIEUW – Machiels en De Gregorio stappen in scholenbouw

De Limburgse groep Machiels, specialist in milieubeheer en bouwondernemer en in handen van de gelijknamige familie, gaat zich samen met de Limburgse architect Alfredo De Gregorio op de markt van de scholenbouw werpen. Beide ondernemers hebben daartoe de vennootschap Consortium Hasselt opgericht. Die zal actief zijn in scholenbouw op gronden van Go!, het Vlaams gemeenschapsonderwijs. Machiels en De Gregorio bezitten elk 45 % van Consortium Hasselt. 10 % is in handen van de Nederlandse projectontwikkelaar Ro Groep uit Maastricht. Scholen kunnen worden gebouwd in zogenaamde pps-structuren, publiek-private samenwerking, maar de Vlaamse regering werkt ook met huursubsidies voor scholen die gebouwen huren.



Consortium Hasselt gaat van start met 100.000 euro kapitaal. Alfredo De Gregorio stapt in de joint venture van zijn bedrijf Borghof Invest. De familie Machiels gebruikt daarvoor de vennootschappen Groep Vestio en Urbicoon.

In september vorig jaar keurde Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) 41 projecten van nieuwe scholenbouw in pps-structuren goed. Die 41 projecten hadden samen een investeringswaarde van 550 miljoen euro, dus gemiddeld 13 miloen euro per school. Slechts 4 van die 41 projecten daarvan situeren zich in Limburg.