Maison de la Radio Flagey: einde van een oud netwerk (en het begin van een nieuw)

Michel Moortgat

De hele raad van bestuur van Maison de la Radio Flagey heeft ontslag genomen met Piet Van Waeyenberghe op kop. Van Wayenberghe was jarenlang de verdediger van de Vlaamse financiële belangen in Brussel. Hij was ook de man die het iconische Flageygebouw in Elsene redde van de ondergang. Hij verzamelde daarvoor een heus netwerk van financiers rondom zich. Nu het gebouw is overgenomen door de families Moortgat en Bonnet ontbindt het netwerk van Van Waeyenberghe zich. Opmerkelijk is dat het hoofdzakelijk gaat om een generatie die terug treedt. En een nieuwe generatie dient zich aan. Opvallende naam daarbij is die van Gilles Buchmann, zoon van gewezen industrieel en oud-politicus Jacky Buchmann uit Kapellen en aandeelhouder van Merit Capital.



Onder de ontslagnemende bestuurders van Flagey een rits namen die klinken als een klok: Piet Van Waeyenberghe zelf, Manfred Loeb, oudgediende van de groep Tractebel, machinefabrikant Lucien Beauduin, vastgoedspecialist Guy Borgerhoff, oude financiële krokodil Etienne Davignon, verzekeraar Mark Leysen, Christophe Desimpel, de groep Lhoist, Francis De Nolf van de Roularta-familie, Soudal-eigenaar Vic Swerts, Isabelle Vlerick, Luc Tayard de Borms, sterke man bij de Koning Boudewijnstichting en Gunhilde Van Gorp, eigenaar van Ravago.

Opmerkelijk is dat de meesten van die bestuurders een oudere generatie vertegenwoordigen. Michel Moortgat staat voor een nieuwe generatie. Hij brengt daarbij ook Gilles Buchmann mee. En twee managers uit zijn eigen bedrijf: Seraf De Smedt, CFO van Duvel, en Chris Cols die bij Duvel verantwoordelijk is om de Antwerpse brouwerij De Koninck te herpositioneren. De familie Bonnet is vertegenwoordigd door Christophe Evers, CFO van de groep Texaf en gewezen CFO van de holding Cobepa.