Marc Coucke: “ Wat nu gebeurt, is werkelijk surrealistisch”

Marc Coucke bijt van zich af. Perrigo, de Amerikaanse overnemer van zijn bedrijf Omega Pharma, heeft op het thuisfront problemen en probeert die nu af te wentelen op Marc Coucke. Die problemen zijn onder meer een zogenaamde class action van minderheidsaandeelhouders, aldus Coucke. Gisteren werd bekend dat Perrigo Coucke er van beticht de omzet en de winst van Omega Pharma valselijk te hebben opgeschroefd om de overnameprijs van het bedrijf op te drijven. Perrigo bereid een schadeclaim voor van 250 miljoen euro tegen Coucke en zijn mede aandeelhouder Waterland.



Coucke doet zijn verklaring in het kader van zijn nieuwe topfunctie als voorzitter van de raad van bestuur van Mithra Pharmaceuticals. Coucke heeft een belang van 16 procent in het bedrijf en wil er nu een actievere rol spelen. “Ik heb via mijn investeringsbedrijf Alychlo in verschillende Belgische ondernemingen geïnvesteerd, waaronder Pairi Daiza, KV Oostende en Durbuy Adventures. Vandaag heb ik beslist een actievere rol in één van de bedrijven te spelen door voorzitter van de raad van bestuur van Mithra te worden. Dat bedrijf heeft een zeer groot potentieel”, zo zegt Coucke in een persbericht. Mithra is gespecialiseerd in farmaproducten voor vrouwen – vooral anticonceptie, waarin het marktleider is geworden in België.

Marc Coucke ontkent alle perberichten over “opgesmukte boekhoudingen en gesjoemel”. Hij noemt de berichten tendentieus, onheus en “stilaan zelfs verwerpelijk”. Volgens Coucke probeert Perrigo eigen problemen af te wentelen op de overname van Omega Pharma.

“Perrigo kampt op het thuisfront in de Verenigde Staten met duidelijke problemen zoals een reeks class actions, waarvoor het zich moet verantwoorden.”

“Ik was gewaarschuwd dat Amerikaanse overnemers traditioneel pogen om een stuk van de koopprijs terug te krijgen via claims na de overname. Toch had ik gehoopt dat dit niet zo zou eindigen bij Omega”, reageert Coucke. “Wat nu gebeurt, is werkelijk surrealistisch. Perrigo kampt op het thuisfront in de Verenigde Staten met duidelijke problemen zoals een reeks class actions, waarvoor het zich moet verantwoorden. Ik kan me niet van de indruk ontdoen, dat het bedrijf dit totaal onterecht probeert af te wentelen op de overname van Omega Pharma.”

Volgens Coucke is sprake van steeds weerkerende pogingen om zijn imago en dat van Omega Pharma te beschadigen. “De steeds toenemende suggestieve, eenzijdige berichtgeving tart elke verbeelding. Ik kan enkel bevestigen dat zowel Omega Pharma als ikzelf als ondernemer steeds op een correcte manier hebben gehandeld”, klinkt het.

“Vaak wordt vergeten dat ik de helft van de opbrengsten van de verkoop van Omega Pharma opnieuw heb geïnvesteerd in aandelen van Perrigo. Ik heb me er zelfs toe verbonden om op langere termijn aandeelhouder te blijven.”

Coucke onderstreept dat “tientallen en tientallen” adviseurs alle boeken van Omega Pharma vooraf intens hebben uitgeplozen. “Natuurlijk was Omega Pharma een ambitieus bedrijf dat streefde naar groei, innovatie, en een combinatie van push (de apotheker raadt aan) en pull (de consument vraagt). Net dat maakte Omega Pharma zo uniek”, argumenteert de flamboyante ondernemer. Maar voor elke euro is hard gewerkt, elke euro is correct verdiend”.

De voormalige CEO van Omega Pharma zegt nog dat hij zelf het grootste slachtoffer is van de koersdaling van Perrigo. “Vaak wordt vergeten dat ik de helft van de opbrengsten van de verkoop van Omega Pharma opnieuw heb geïnvesteerd in aandelen van Perrigo. Ik heb me er zelfs toe verbonden om op langere termijn aandeelhouder te blijven.”

“Dat Perrigo nu al maanden met man en macht alles aan het bekijken en herbekijken is, is bedenkelijk, maar is vermoedelijk het gevolg van wijzigingen in de bestuurskamers van Perrigo. Nieuwe bezems vegen schoon”, besluit Coucke. “Alleen stel ik ook vast dat ik voor de vele aantijgingen die de wereld worden ingestuurd geen onderbouwingen zie.”