Marcel van Poecke splitst hernieuwbare energie af

AtlasInvest Holding, de holding van oliemagnaat Marcel van Poecke, splitst zijn activiteiten in hernieuwbare energie af in de nieuwe holding Redeco (Renewable Development Company). Van Poecke maakte fortuin in de Nederlandse olieindustrie maar woont in Knokke. Hij staat onder meer aan het hoofd van het belangrijke investeringsfonds Carlyle International Energy Partners. Zijn vermogen bedraagt 551 miljoen euro. Opmerkelijk detail, afgelopen zomer trad de Belgische prins Joachim in dienst bij Atlasinvest als portefeuillebeheerder. Prins Joachim is het derde kind van prinses Astrid en bankier prins Lorenz van Habsburg.



Marcel Van Poecke nam in 1993 het bedrijf Petroplus over via een management buyout. Het werd de basis van zijn olie imperium. In 2006 werd het bedrijf verkocht aan het Carlyle/Riverstone Energy Fund. Van Poecke stapte daarna met AtlasInvest in Oranje-Nassau Energy (ONE), een Nederlandse olieverwerkend bedrijf. Hij staat verder aan het hoofd van Carlyle International Energy Partners, het eerste internationale fonds van de Carlyle Group. Dat fonds beschikt over 12 miljard dollar. Het mikt op investeringen in de oliesector waar veel bedrijven gebukt gaan onder de lage olieprijs, zware bankschulden en lage cash flows.

De nieuwe holding Redeco omvat onder meer het belang dat Van Poecke aanhoudt in het Zuid-Afrikaanse bedrijf NSE (New South Energy), specialist in het afleveren van projecten in hernieuwbare energie in zuidelijk Afrika. Redeco is goed voor 35 miljoen euro.