Matexi gaat mini

Het gemeenteplein van Quaregnon

De West-Vlaamse bouwpromotor Matexi, in handen van de familie Vande Vyvere, wil in de Henegouwse gemeente Quaregnon één slaapkamer appartementen bouwen van 40 m². Verkoopprijs: 100.000 euro Een appartement met twee slaapkamers telt 55 m². Verkoopprijs: 150.000 euro. Met die ambitie verzet Matexi de bakens. Het bedrijf heeft geen ambities om hetzelfde aanbod te creëren in Vlaanderen. De Vlaamse bouwmeester Leo Van Broeck zegt nochtans niet onmiddellijk nee.



Matexi is de grootste Belgische aanbieder van woningen. Volgens de woningbouwer uit Waregem beantwoordt het ‘mini-product’ aan een specifieke nood in de regio. Henegouwen is de provincie met de laagste inkomens en wordt gekenmerkt door veel verouderde en energieverspillende woningen. Quaregnon is een gemeente die vroeger leefde van de steenkoolontginning maar nu economisch achterop loopt. Burgemeester Jean-Pierre Lepinne (PS) van Quaregnon geeft Matexi een kans in het kader van een stedelijke herontwikkeling. Als alles normaal verloopt, kunnen de werken starten in september 2018.

De Vlaamse bouwmeester keurt dergelijke kleine woningen niet meteen af. “Alles hangt er van af hoe kwalitatief die 40 m² wordt ingevuld.” zegt hij op Radio 1. “Sommige welstellende mensen gaan op reis in aan catamaran die kleiner is dan 40 m² en dat wordt beschouwd als luxe.” Hij wijst ook op de belangrijke opties die worden uitgebouwd als gemeenschappelijke ruimtes. “Een zwembad bouwen voor 80 gezinnen is best betaalbaar voor die 80 gezinnen.”