Monaco wordt 6 hectare groter, met dank aan Jan De Nul

De stadstaat Monaco krijgt er zes hectare grondgebied bij, gewonnen op de Middellandse Zee, met dank aan de Vlaamse baggergroep Jan De Nul uit Aalst. Monaco, de tweede kleinste staat ter wereld, kan die grond best gebruiken. Nu telt het landje 38.400 inwoners voor 2 vierkante kilometer grondgebied. Daarmee is het het dichtst bevolkte land ter wereld. De Nul maakt de opdracht van de stadstaat Monaco bekend samen met zijn jaarresultaten. Die laatste zorgen er dan weer voor dat het vermogen van de familie De Nul groeit tot 2,752 miljard euro. De familie schuift daarmee van de 7de naar de 6de plaats in onze ranglijst en laat de familie Janssen, gekend van UCB en Solvay, achter zich.



Het aanhoudend moeilijke investeringsklimaat wereldwijd op vlak van infrastructuur, de blijvend lage olieprijzen naast de onveranderlijke zwakke groei van de wereldeconomie, zorgden in 2016 opnieuw voor een aanzienlijke neerwaartse druk op de markten waarin Jan De Nul Group actief is. Maar met een omzet van meer dan 2 miljard euro voor het zesde jaar op rij bevestigt Jan De Nul Group zijn positie als wereldspeler. Tegenover 2015 zakt die omzet wel met 9% en bereikt hiermee het niveau van het financieel jaar 2014. 2015 betrof een uitzonderlijk sterk jaar omwille van de succesvolle oplevering van een aantal omvangrijke baggerprojecten, niet in het minst de aanleg van het Suezkanaal in Egypte.

De cash flow over 2016 bedraagt 339 miljoen euro en is daarmee goed voor 17% van de omzet. De nettowinst bedraagt 102 miljoen euro in 2016. In 2016 haalde Jan De Nul Group zijn omzet voor 72% uit zijn bagger- en offshore-activiteiten, voor 25% uit zijn civiele activiteiten en voor 3% uit zijn milieuactiviteiten. Deze verdeling is quasi stabiel in vergelijking met voorgaande jaren.