Nicolas Saverys tuimelt uit Top 100

(Foto: Exmar)

De koers van het scheepvaartaandeel Exmar krijgt op de Brusselse beurs een klap van bijna 10 procent. Groot aandeelhouder Nicolas Saverys ziet zijn vermogen fors terugvallen. Tegenover begin dit jaar verliest hij 45 miljoen euro om nu te eindigen op 162 miljoen euro. In de zomer van 2015 was dat nog 300 miljoen euro, dus bijna het dubbele. Nicolas Saverys zakt 21 plaatsen tot 116 en verdwijnt uit de Top 100. Exmar, specialist in tankerschepen, heeft dan ook al heel wat verwachtingen niet ingelost.



Deze week kwam Exmar met het nieuws dat de verkoop van de drijvende lng-opslag- en -hervergassingsactiviteiten niet doorgaat. De onderhandelingen daarover met de Nederlandse gas- en olieafhandelaar Vopak zijn afgesprongen.

Fundamenteel heeft Exmar af te rekenen met een zware crisis die voortvloeit uit de overproductie van aardolie en de steile opgang van schaliegas. Als gevolg daarvan werden eerder al de plannen afgeblazen voor een beursnotering op Wall Street, een samenwerking met de Noorse redersfamilie Frederiksen en de notering van de gezamenlijke lng-activiteiten op de Noorse beurs.