Noels vs Crombez: vertrek Rijkste Belg kost 70 mln euro aan België

noels
Geert Noels

Het vertrek van Alexandre Van Damme, de Rijkste Belg, uit ons land zal onze schatkist 70 miljoen euro kosten. Dat stelt econoom Geert Noels. Hij haalt hard uit naar de regering die volgens hem vermogende mensen wegpest en de CETA-onderhandelingen met Canada heeft doen afspringen. “België is armer geworden, Zwitserland rijker”, aldus de econoom op social media. Maar volgens SP.a voorzitter John Crombez gebeurt net het omgekeerde. Hij laakt dat de economie vandaag op leest van de machtigen is geschoeid. “En met deze regering beleeft ze de tijd van haar leven. Onze ministers zijn als marionetten van de elite”, klonk het op een SP.a-Congres.



Volgens Geert Noels wordt het grootste deel van de belastingen betaald door slechts 10 procent van de vermogenden. Als die vertrekken, dan hebben we een probleem. “50 procent van de Belgen betalen namelijk geen of een erg lage inkomensbelasting.” Als België die vermogende personen verliest, dreigt de schatkist leeg te lopen. Noels, boegbeeld van Econopolis, is niet blij met de economische gebeurtenissen van afgelopen week en dat laat hij duidelijk merken op Twitter. Over het afspringen van het CETA-akoord heeft hij weinig goeds te vertellen: “Als het de bedoeling is om armer te worden, dan is het een goede week geweest: vooruitgang belasten, handel belemmeren en rijken wegpesten”

De socialistische voorzitter Crombez trok dan precies fel van leer tegen de macht van de elite. “Op het einde van de dag zijn het de aandeelhouders die met het geld gaan lopen. Op het einde van de dag klopt niet de rekening van velen, maar wel de rekening van enkelen”, verwees Crombez naar de aangekondigde herstructurering bij ING.