Nu ook Rijkste Belg Vanlommel genoemd in vleesschandaal

Het vleesschandaal rond de slachterij Veviba van de Izegemse familie Verbist deint uit. Nu wordt ook de kalfsslachterij genoemd van de Kempense familie Vanlommel uit Herentals. Een ploeg van de RTBf trok naar de groothandel in Kosovo die verouderd vlees ontving van Veviba. Blijkt dat in augustus 2017 ook een container van 20 ton kalfsvlees van Vanlommel werd afgeleverd. Anderhalve ton daarvan droeg een vervaldatum die één maand over tijd was. Vanlommel erkent de inbreuk en zegt dat het om een menselijke fout gaat.



De RTBf ging op zoek naar de Kosovaarse groothandel Euro Ida. Die ontving een container verouderd vlees van Verbist, diepgevroren vlees dat 12 jaar oud was. Een Kosovaarse ambtenaar vertelde de RTBf journalist dat in augustus 2017 aan de grenspost Vermice een container met 20 ton kalfsvlees werd geblokkeerd. 1,5 ton daarvan bleek vervallen te zijn. Vanlommel geeft de fout toe maar zegt dat het niet om fraude ging. De etiketten waren niet vervalst maar het vlees was inderdaad over tijd. Een menselijke fout, zegt het bedrijf.

De kalfsslachterij Vanlommmel is in handen van de gelijknamige familie. De RTBf vindt het alvast opmerkelijk dat dezelfde Kosovaarse invoerder Euro Ida twee keer geconfronteerd werd met vervallen vlees. Was de groothandelaar uit Kosovo misschien op zoek naar goedkoop vervallen vlees?, zo vraagt de omroep zich af. In eigen land geeft het Agentschap voor de Voedselveiligheid ook op dit tweede dossier van vleesfraude geen commentaar.