Olivier Lippens verkocht participatie Aedifica

Tussen oktober vorig jaar en nu heeft Olivier Lippens zijn participatie van bijna 5 procent in de beursgenoteerde rusthuizengroep Aedifica volledig van de hand gedaan. Die verkoop moet tussen de 65 en 70 miljoen euro hebben opgebracht. Volgens Finasucre, de industriële suikerholding van Lippens die de participatie aanhield, bracht de operatie een belangrijke meerwaarde op. Finasucre heeft trouwens een sterk boekjaar achter de rug. Dat jaar liep af eind maart 2017 en was goed voor een nettowinst van 39 miljoen euro tegenover 13 miljoen het jaar daarvoor.



Olivier Lippens werd voorzitter van Aedifica in 2014. In oktober vorig jaar verraste hij vriend en vijand door terug te treden. Nu blijkt waarom, de aandelen werden verkocht. Finasucre kan trouwens terugkijken op een sterke suikercampagne, gesteund door aantrekkende suikerprijzen. De omzet steeg van 395 naar 406 miljoen euro, de cash flow van 39 naar 51 miljoen. De groep beschikt over suikerraffinaderijen en -bedrijven in België, Nederland, Congo, Australië, China en de VS. Dit jaar houdt een onzekerheid in. Europa schaft immers de suikerquota volledig af en laat de markt spelen. Naar verwachting zal de (volatiele) wereldprijs van suiker nu ook in Europa de markt gaan bepalen.

Nog vorig jaar werd in Nederland het bedrijf Alldra overgenomen, een producent van decoratieve suiker (foto) waar bijna 50 man werkt. In Congo werd dan weer de oven in gebruik genomen van het nieuwe bedrijf Kwilu Briques. In het bedrijf wordt ter plaatse gewonnen klei gebakken waarbij de energie bestaat uit restafval van de suikerwinning.