Paul Gheysens en het geld van de wondere voetbalwereld

Een koude douche voor FC Antwerp. De voetbalploeg speelde zichzelf terug naar eerste klasse A maar krijgt nu geen licentie van de voetbalbond. Projectontwikkelaar Paul Gheysens, die zich recent uitte als jarenlange anonieme financier van Antwerp, heeft geen sluitende bewijzen geleverd omtrent de herkomst van het geld dat hij daarvoor heeft gebruikt, zo klinkt het. Ook Moeskroen kon geen sluitende financieel dossier voorleggen en werd zijn licentie geweigerd. Beide clubs gaan in beroep tegen de beslissing.



Uit de documenten die Antwerp overmaakte, blijkt dat de financiering gebeurt via een lening van de bvba Goala van manager Patrick Decuyper. Goala ontving daarvoor de fondsen van de Spaanse vennootschap Peridot SL. Die zou het geld dan weer ontvangen hebben van Ghelamco Invest, één van de holdings uit de groep van Paul Gheysens. Maar de Licentiecommissie concludeert dat er in de balansen van de betrokken vennootschappen niets is terug te vinden van die geldtranfers. Er is ook geen duidelijkheid omtrent wie nu eigenlijk de eigenaar is van Peridot.

Toch wel wat vreemde conclusies. Onderzoek van onze redactie leert dat Peridot voor 48 % in handen is van Ghelamco Capital terwijl de overige aandelen gelijk verdeeld zijn over de vennootschappen International Real Estate Services en Deus. Beide laatsgenoemde zijn in handen van Paul Gheysens. Deus betaalde in 2015 nog 24 miljoen euro kapitaal terug aan het echtpaar Gheysens. Enige bestuurder van Peridot is Marc Smeets. De Spaanse holding heeft een eigen vermogen van 8 miljoen euro en overkoepelt meer dan 200 miljoen euro aan participaties. Daartegenover staan 180 miljoen euro schulden.

Met die cijfers moet Ghelamco toch in staat zijn de dossiers in beroep recht te trekken. Anders is het gesteld met Moeskroen dat er nipt in slaagde te overleven in eerste klasse A. Moeskroen werd in 2015 overgenomen door de Israëlische spelersmakelaar Pinus, Pini voor de vrienden, Zahavi. Probleem is echter dat spelersmakelaars geen voetbalclubs mogen controleren. Geen probleem voor Zahavi. Hij verkocht Moeskroen aan de Maltese vennootschap Latimer International. Die is officieel in handen van zijn broer Adar. Die laatst zit samen met Gil Zahavi in de raad van bestuur van Moeskroen. Maar niemand twijfelt er aan dat Pini de zaak controleert achter de schermen. Blijkbaar is ook de Licentiecommissie daar van overtuigd.