Paul Gheysens: Ghelamco boek auteur vroeg 15.000 euro om werk niet te publiceren

Paul Gheysens tijdens de persconferentie op VTM Nieuws.

Volgens Ghelamco-eigenaar Paul Gheysens vroeg auteur Ignace Vandewalle 15.000 euro om zijn boek over het gelijknamige Gentse voetbalstadion niet te publiceren. Gheysens zei dat vanmorgen op een persconferentie over de zaak. Achteraf bleek dat Vandewalle de vraag niet rechtstreeks had gesteld maar dat het zou gaan om een voorstel tussen advocaten. Het bedrag zou dan worden voorgesteld als een onkostenvergoeding voor het drukwerk. De Gentse burgemeester Termont en AA Gent voorzitter Ivan Dewitte zeggen dat ze niet op de hoogte waren van dit feit dat enigszins naar chantage ruikt. Zowel Vandewalle als zijn toenmalige kandidaat uitgever ontkennen virulent. Volgens Vandewalle heeft de uitegverij Doorbraak dit voorstel geregeld buiten zijn weten om. Indien het gaat om een voorstel tussen advocaten is in elk geval het vertrouwen tussen de raadsmannen geschonden. Informele voorstellen tussen advocaten blijven normaal buiten het dossier en verbinden niemand.



Paul Gheysens spreekt niet zoveel in het openbaar, maar als hij het doet klinkt het wel. De halve beschuldiging aan het adres van Vandewalle kon tellen. Volgens Gheysens volgde het voorstel nadat hij zelf een mislukte poging had ondernomen om de publicatie van het boek vooraf via gerechtelijke weg tegen te houden. Doorbraak, de uitgever van het boek haakte op dat moment in elk geval wel af. Volgens Vandewalle handelde de uitgever op eigen houtje en zou hij dergelijk voorstel, als het er al kwam, nooit hebben goedgekeurd. Vandewalle, oud medewerker van politicus Jean-Marie Dedecker, gaf het boek ultiem in eigen naam uit.

Het Gentse stadsbestuur en AA Gent etaleerden vandaag een tafel vol dozen documenten om alzo hun gelijk aan te tonen. Maar dat is natuurlijk naast de kwestie. Dergelijk forensisch onderzoek doe je niet op 24 uur en niet zonder inhoudelijke kennis. “Wat moesten we anders doen?”, vroeg Ivan Dewitte retorisch. Daniël Termont had alvast een antwoord op die vraag. Hij kondigde aan Vandewalle voor de rechtbank te slepen. Volgens Termont schrijft de auteur met zoveel woorden dat de Gentse burgemeester schriftvervalsing heeft gepleegd. Paul Gheysens zelf gaf achteraf niet veel commentaar meer. “Dat Vandewalle eerst maar ontkent, dan komen we wel.” liet hij half dreigend verstaan.