Peltzer groeit fors dank zij (discrete) Britse overname

De Luikse familiale KMO Peltzer & Fils, wereld nichebedrijf inzake de productie van biljartballen en -lakens, heeft het Britse Ludus Capital overgenomen. Ludus is de holding boven WSP Textiles, een Britse concurrent van Peltzer en eveneens producent van biljartlakens. Maar WSP Textiles betekent ook de diversificatie van Peltzer naar viltproductie zoals die gebruikt wordt bij de productie van tennisballen. De overname duwt de groepsomzet van Peltzer vorig jaar van 66 naar 99 miljoen euro. De netto winst stijgt van 2,6 naar 6,2 miljoen euro.



Tennis en snooker, twee Britse topsporten die bijzonder populair zijn in het Verenigd Koninkrijk. WSP is specialist in beide sporten. Met het merk Strachan produceert het biljartlakens terwijl Playne’s het vilt produceert dat wordt gebruikt om tennisballen te maken. Beide merken zijn nu eigendom, net als heel WSP Textiles, van het Luikse familiebedrijf Peltzer & Fils. De overname dateert al van vorig jaar maar bleef tot op vandaag onder de radar, net zoals Peltzer & Fils zelf trouwens hoofdzakelijk doet. De overname moet ook tot interne synergieën leiden.

Met WSP Textiles ziet Peltzer zijn omzet stijgen van 66 tot 99 miljoen euro. De operationele cash flow stijgt van 10 naar 18 miljoen euro. Daarnaast wordt 4 miljoen euro aan goodwill afgeschreven tegenover 2,8 miljoen in 2015. De overname brengt 12 miljoen aan goodwill mee die op 10 jaar wordt afgeschreven. De schuld van Peltzer stijgt van 9 naar 22 miljoen euro. Dank zij de sterke winst stijgt het eigen vermogen van 33 naar 35 miljoen euro.