PRIMEUR – Alexandre Van Damme: absoluut de Rijkste Belg met een vermogen van 17,2 miljard euro

Voor het eerst is het afzonderlijk vermogen bepaald van Alexandre Van Damme, de immer discrete AB Inbev aandeelhouder die onder meer bekend is van zijn rol bij de overname van Anderlecht. Nieuwe berekeningen leren dat hij absoluut de Rijkste Belg is met een vermogen van 17,2 miljard euro. Hij wordt gevolgd door de tak van de familie van Werner de Spoelberch, goed voor 12,5 miljard euro. Op de derde plaats komt dan de familie de Mévius met 6,9 miljard euro. Het is voor het eerst dat het afzonderlijk vermogen van Van Damme is berekend. Vroeger werden de drie families AB Inbev aandeelhouders in onze ranglijst gezamenlijk genoteerd op de eerste plaats. Doorgedreven analyses van hun voornamelijk Luxemburgse holdings laat onze redactie nu echter toe de drie families apart te noteren. Ze blijven alle drie bovenaan de lijst, voor Albert Frère als vierde Rijkste Belg, met Alexandre Van Damme als absolute koploper. De komende dagen stellen we al deze vermogende families in detail aan u voor.



Een nieuwe doorgedreven analyse van voornamelijk Luxemburgse holdings leert dat de 56-jarige Alexandre Van Damme een vermogen controleert van 17,295 miljard euro. Dat maakt hem éénduidig de Rijkste Belg. Van Damme, ook gekend van de overnamesaga rond Anderlecht, maakte fortuin met de Luikse brouwerij Piedboeuf die eind van de vorige eeuw fuseerde met Stella Artois uit Leuven en zo de basis legde van de huidige biergigant AB Inbev. Stella Artois was in handen van de adellijke families de Spoelberch en de Mévius. Van Damme is eigenaar van de Luxemburgse holding Legacy Participations die bijna 30 % controleert van de ook al Luxemburgse sleutelholding EPS. Die controleert dan weer een kwart van AB Inbev wat staat voor 45 miljard euro. Legacy weegt 14 miljard euro. De tweede Luxemburgse Van Damme holding SFI controleert nog eens 5 % van EPS. SFI is mee in handen van de twee neven van Van Damme. Met SFI controleert Van Damme nog eens voor 6,6 miljard euro aan andere investeringen, onder meer in de multinational Kraft Heinz waar hij recent Warren Buffet opvolgde als bestuurder. (Lees verder onder de foto)

Het werkblad van de familie de Spoelberch op de muur van onze redactie

Op de tweede plaats van de verfijnde ranglijst komen de nazaten van het echtpaar Werner de Spoelberch en Elinor de Haas de Teichen. Het gaat om 10 gezinnen de Spoelberch die samen 32 % controleren van EPS dank zij een handige huwelijkspolitiek van de familie. Hun controle op EPS loopt over de Luxemburgse holding Agemar, goed voor 10 miljard euro. Daarnaast controleert deze belangrijkste tak van de familie de Spoelberch nog eens 2,2 miljard euro aan andere investeringen, voornamelijk via de holdings Verlinvest en Cobepa, zelf overkoepeld door de Luxemburgse holding Vedihold. Binnenkort verneemt u hier wat die ‘handige’ huwelijkspolitiek inhoudt.

Van Damme en de Spoelberch controleren dus samen 65 % van EPS dat 25 % bezit van AB Inbev. De andere 35 % van de EPS-aandelen zijn verspreid over om en bij 100 familiale aandeelhouders met de familieden de Mévius op kop. Die laatste is goed voor 17 % van EPS of 6,9 miljard euro. De familie de Mévius werd uit elkaar gespeeld door de traditionele patriarchale structuur van vermogensopbouw in ons land.

Op jaarbasis incasseren zowel Van Damme als de Spoelberchs elk meer dan 500 miljoen euro aan dividenden van AB Inbev. De analyse van hun belangen is dan ook een oogverblindende miljardendans.

De komende dagen laten we uitvoerig kennis maken met Alexandre Van Damme, de familie de Spoelberch en de andere AB Inbev aandeelhouders.

Morgen: Een dividend van 2 miljard euro voor Alexandre Van Damme (die niet bang is van wat offshore financiering)